Нацбанк визнав: у цьому та наступному роках ціни зростатимуть швидше, аніж прогнозувалося.

Опубліковано:

Продовольчі товари і погана погода – основні винуватці прискореної інфляції.

За розрахунками регулятора, до кінця цього року інфляція прискориться до 12,2%, тоді як попередній прогноз був 9,1%. У кінці 2018 року її показник складе 7,3%, а не 6%, як передбачалося раніше.

Прогноз інфляції на 2019 рік регулятор залишив на рівні 5%.

Прискорення інфляції в 2017 році пов'язане з продовольчою групою товарів.

Якщо в 2016 році драйвером зростання цін був сектор ЖКГ, то у цьому році інфляцію живить прискорене подорожчання продовольчих товарів.

Продовольча інфляція в річному вимірі прискорилася з 3% на початку 2017 року до 18,8% у вересні.

Три основні причини прискорення продовольчої інфляції наступні.

По-перше, це активне зростання зарплат працівників з низьким рівнем доходів. Це прямий наслідок рішення підвищити вдвічі мінімальну заробітну плату на початку 2017 року. Громадяни спрямували додаткові доходи на споживання продовольчих товарів, розігріваючи інфляцію попиту. Також зростання “мінімалки” вплинуло (в бік подорожчання) на собівартість продукції.

По-друге, це активізація українського продовольчого експорту, яка призвела до обмеження пропозиції на внутрішньому ринку.

Третій фактор – це несприятливі погодні умови, а саме – похолодання влітку.

Ми очікуємо, що до кінця 2017 року динаміка індексу споживчих цін сповільниться з вересневих 16,4% до 13%. Це трохи вище, ніж показник минулого року – 12,4%.

До кінця 2018 року індекс споживчих цін може сповільнитись до 9%.

Таке вповільнення в наступному році буде пов'язане перш за все з тим, що доходи українців зростатимуть повільнішими темпами, аніж цього року.

Втім, інфляційні ризики залишаються високими, тому не виключено, що у 2018-оці інфляція виявиться вищою запланованих 9%. 

Олексій Блінов, головний економіст Альфа-банку Україна.

VoxConnector

 

Про Захід