Горонда і Страбичово зорганізовують ОТГ: спроба друга

Опубліковано:

Весною цього року села Горонда, Страбичовчо і Жнятино Мукачівського району започаткували процедуру добровільного створення об'єднаної територіальної громади. Окрім відомих переваг соціального розвитку сіл в умовах громади, додатковим стимулом для такого рішення було принципове і категоричне небажання об'єднуватися з сусіднім селом Великі Лучки, як це передбачено проектом перспективного плану. На це є свої причини, які мають як тривалу негативну історію стосунків між цими селами і с. Великі Лучки, так й економічні розрахунки.

Однак у процесі підготовчої роботи Жнятинська сільська рада відмовилася від свого попереднього наміру, тож процес створення громади треба було розпочинати заново.  Консультанти Офісу реформ Закарпатського РВ Асоціації міст України проаналізували підготовлені документи на предмет відповідності рішень, прийнятих Горондівською та Страбичівською сільськими радами,  Конституції та законам України перед здаванням документів в Закарпатську ОДА для отримання позитивного висновку.

У випадку створення Горондівської ОТГ – це буде фінансово спроможна громада з населенням 7.3 тис. жителів та площею у 3760 га. Розрахунки засвідчують, що Горондівська та Страбичівська сільські ради, у випадку об'єднання, тільки за рахунок надходжень з ПДФО вже збільшать доходи загального фонду бюджету в 2,3 рази. Таким чином власні надходження бюджету на одного жителя зростуть з 348 грн до 796 грн. Враховуючи міжбюджетні трансферти з державного бюджету на фінансування закладів освіти та первинної медицини, а також базову дотацію, бюджет Горондівської ОТГ у 2017 році склав би 26,5 млн грн. Через свою неспішність громада в цьому році втратила 3,1 млн грн, які могла б отримати з державного бюджету на розвиток інфраструктури, а це на півмільйона більше їх річних власних надходжень.

У правовому сенсі процедура утворення ОТГ була дотримана бездоганно і Закарпатська ОДА має усі підстави для надання у 10-денний термін позитивного висновку. Якщо і цього разу політичні ігри не зведуть нанівець зусилля жителів двох потужних сіл реалізувати надане їм законом право на добровільне об'єднання.

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід