Баранинська ТВК із запізненням створила контрольну комісію

Опубліковано:

23 жовтня Баранинська сільська виборча комісія утворила контрольну комісію, яка згідно з законодавством має здійснювати контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах та дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів.

Відповідно до частини 3 статті 75 Закону України “Про місцеві вибори”, контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів здійснюється контрольною комісією, яка утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання, не пізніш як у день затвердження тексту виборчого бюлетеня.

Голова Баранинської ТВК Маріанна Кипила, пояснила порушення створення контрольної комісію тим, що до ТВК не надійшло подань із кандидатурами від місцевих організацій партій, які утворили депутатські фракції у Верховній Раді України поточного скликання, із кандидатурами для створення такої комісії.

Так, до складу контрольної комісії увійшло шість осіб з числа членів виборчої комісії.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що проблеми з формуванням контрольних комісій на перших місцевих виборах мають місце практично у всіх областях. Вимога щодо формування контрольних комісій не є формальністю, на них покладена відповідальність за контролем за тим, чи інформація в друкарській формі відповідає тексту виборчого бюлетеня, чи відповідає кількість виготовлених бюлетенів кількості, встановленою комісією, за знищенням залишків та надмірно виготовлених бюлетенів. Cтворення контрольних комісій є для територіальних виборчих комісій обов'язком, а не  рекомендаційною нормою.

Про Захід