В Іршавській ОТГ провели тренінг, присвячений ощадливому та ефективному використанню енергоресурсів

Опубліковано:

У вівторок, 24 жовтня в Іршавській об'єднаній територіальній громаді відбувся перший тренінг, присвячений ощадливому та ефективному використанню енергоресурсів. Він дав старт цілій серії тематичних тренінгів для закарпатських громад. Проводять навчання менеджер проектів з енергоефективності та розвитку ВДЕ ГО “Екосфера” Олена Мудра та радник Закарпатського Центру з розвитку місцевого самоврядування Микола Сюсько.

Громади отримають професійні консультації для підвищення енергоефективності, здійснення енергозберігаючих заходів та дізнатись про можливості залучення фінансування на комплексні заходи з термореновації бюджетних закладів. 

Відомо, що оплата енергоносіїв у цих закладах лягає на плечі органів місцевого самоврядування, тому керівництво ОТГ, як ніхто інший, зацікавлено в залученні громади при проведенні подібних інформаційних заходів та отриманні підтримки від кваліфікованих експертів. Також, грамотне управління енергоресурсами та відповідальна робота на місцях, допоможе суттєво заощадити кошти місцевих бюджетів.

У навчанні в Іршавській міськраді взяли участь завгоспи, заступники та керівники муніципальних установ. Найактуальнішими стали питання впровадження системи енергомоніторингу (Іршавська ОТГ отримала фінансування від програми U-LEAD для впровадження системи енергомоніторинг) і пошук джерел фінансування на енергоефективні проекти.

“Проведення таких заходів для Іршавської громади є вкрай актуальним та важливим, адже вже з наступного року ОТГ переходить на прямі міжбюджетні відносини, що призведе до підвищення спроможності у проведенні заходів з енергозбереження. Додаткові ресурси у бюджеті, додаткові повноваження призводять до того, що керівництво міста починає серйозно задумовуватися над заходами енергоефективності, – коментує радник Центру розвитку самоврядування Микола Сюсько. – До впровадження цих заходів Іршавська ОТГ розпочала підготовку ще цього року, зокрема, було підписано Угоду мерів (провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов'язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях), виграла грантовий конкурс для підтримки впровадження заходів з підвищення енергетичної ефективності на своїх територіях у рамках програми “U-LEAD з Європою”. А навчання, яке ми провели з енергоменеджером та представниками комунальних установ громади є ще однією важливою складовою реалізації енергоефективних проектів в громаді, адже під час тренінгу ми доторкнулися таких важливих питань як енергоменеджмент у громаді, енергомоніторинг, залучення ресурсів для проведення заходів з підвищення енергоефективності. Саме ці та багато інших питань вже незабаром на практиці постануть перед жителями ОТГ”.

Тренінги з ефективного використання енергоресурсів відбудуться і в інших об'єднаних територіальних громадах Закарпаття – У Тячівській, Вільховецькій, Перечинській та Полянській.

Ці заходи проводяться в рамках проекту “Енергоефективні реформи в Україні” від U-LEAD.

Про Захід