Україна збільшила виручку від аграрного експорту до понад $13 мільярдів

Опубліковано:

Україна у січні-вересні 2017 року збільшила виручку від експорту сільськогосподарської продукції майже на 25% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 13,1 млрд дол.

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” з посиланням на заступника директора центру, доктора економічних наук Миколу Пугачова.

За його словами, визначальними позиціями в товарній структурі вітчизняного аграрного експорту залишаються зернові та олійні культури, соняшникова олія, а також продукція харчової та переробної промисловості. Їх сукупна частка становить близько 90% в аграрному експорті.

“Основними ринками збуту залишаються три регіони – країни Азії, Європейського Союзу та Африки. Всього на них припадає близько 90% вартості українського експорту сільгосппродукції”, – процитувала прес-служба Пугачова. “Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції – 32,1% – припадає на країни Європейського Союзу. За 9 місяців 2017 року вони закупили українських продовольчих товарів на 4,2 млрд дол.”, – говориться в повідомленні.

Також прес-служба повідомила, що обсяги експорту до країн Африки становили 2,0 млрд дол. – 15,3% загального експорту аграрної продукції України. Експерт зазначив, що зростання вартісних обсягів експорту української аграрної продукції у січні-вересні 2017 року щодо минулого року спостерігається на усіх напрямках. “Найбільше – на 1,2 млрд дол. – обсяги поставок збільшилися до країн ЄС. Експорт до країн Азії зріс на 0,7 млрд дол., до африканських країн – на 0,4 млрд дол.”, – процитувала прес-служба Пугачова.

Він також додав, що зберігається тенденція пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, у торгівлі з якими в останні роки спостерігалося стабільне падіння. Країни цього регіону за січень-вересень 2017 року імпортували українського продовольства майже на 1,0 млрд дол., що становило 7,6% загального експорту аграрної продукції України.

Експерт зазначив, що значну виручку українські експортери отримали також з Нідерландів (887 млн дол.), Іспанії (805 млн дол.), Китаю (721 млн дол.), Туреччини (617 млн дол.) та Італії (559 млн дол.). Ці країни у січні-вересні 2017 року забезпечили понад 46% доходів від експорту української продукції агропромислового комплексу.

Також прес-служба повідомила, що позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції традиційно утримують азіатські країни, які за січень-вересень 2017 року купили українських продовольчих товарів на 5,5 млрд дол. Частка Азії за цей період становила 42,0% загального експорту аграрної продукції України. “За результатами 9 місяців 2017 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції традиційно очолила Індія, яка закупила українського продовольства на 1,44 млрд дол. Друге місце утримує Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на 1,04 млн дол.”, – йдеться в повідомленні.

УНІАН

Про Захід