Головний лікар Міжгірського центру первинної медико-санітарної допомоги про очікувані зміни від медичної реформи

Опубліковано:

Другий день поспіль парламент розглядає законопроекти пов'язані з впровадженням медичної реформи в Україні. Зокрема, ключовий закон “Про Державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів”. Водночас, попри те, що всі розуміють, в якому стані перебуває українська медицина, і що зміни в цій галузі просто невідкладні і нагальні, існує певний спротив, який гальмує початок реформи, та відволікає увагу від її суті, зокрема, й збоку самих медичних працівників.

Тож “Про Захід” вирішив поцікавитися, як сприймають анонсовані глобальні зміни в сфері медицини закарпатські лікарі. Головний лікар Міжгірської центральної первинної медико-санітарної допомоги Марія Гримут відзначила, що вона особисто підтримує реформу, і чекає на неї: “Думаю, що реформа покращить і умови роботи, і умови оплати. Крім того, я була на зустрічі, де президент представив нову програму про розвиток сільської медицини. Так от в цій програмі для нас взагалі багато позитиву. З одного боку нас всіх трохи лякає ця реформа, ми всі боїмося скорочення, але, якщо буде оплата за пацієнта, і якщо хворий буде мати можливість підписати договір з тим лікарем, з яким він хоче, – це буде дуже добре. Якщо, як анонсовано, 370 гривень буде виділено за кожного приписаного пацієнта, то можна буде собі дозволи купити і електрокардіограф, і необхідні для діагностики тести, все те, що зараз не можемо. Уявіть собі глухе село, і от приміром, для того, аби хворого нормально продіагностувати і, відповідно, далі пролікувати по протоколу, потрібно перевірити холестерин, креатинін, цукор в крові і локалізований гемоглобін, зробити кардіограму. Скільки пацієнтів із Синевирської Поляни, або Колочави поїде за 47 кілометрів робити ці аналізи? А от якщо лікар буде мати необхідні тести і зробить,це все одразу в амбулаторії? Якість медичної діагностики значно покращиться.

Якщо дивитися по показникам Міжгірського району, у нас зараз доволі непоганаситуація з діагностикою. Тож, якщо наші лікарі майже без нічого її проводять,то отримавшивсе необхідне для діагностування,то буде зовсім інший результат. Ми єдиний район, в якому немає ЕХО, у нас застаріле флюорографічне обладнання, немає цифрового флюорографа, ми не може нормально діагностувати туберкульоз, якщо ми будемо всім забезпечені, як ми можемо бути незацікавлені в реформі? Наприклад, в селі Колочава, де сім тисяч населення, взагалі немає автомобіля, лікарі ходять пішком на виклик. Радіус обслуговування 20 км.

Ще один важливий аспект, один з основних, який презентували під час представлення програми – це телемедицина. Медики навіть із найвіддаленішого населеного пункту будуть мати можливість зв'язатися із своїй координатором з районного медичного закладу, чи обласного, і порадитися, отримати необхідну фахову консультацію. Кожний структурний підрозділ матиме Інтернет, необхідну комп'ютерну техніку, будуть вестися електронні картки пацієнтів, електронний реєстр”, – пояснює Марія Гримут.

Медик відзначає, що коли запустили програму “Доступні ліки”, на неї спочатку теж доволі скептично реагували. А тепер на прикладі Міжгірського району можна подивитися як працює програма, і наскільки вона затребувана. “Ми маємо всього три аптеки, але використали всі гроші, і попросили додаткові. Я ще зокрема і тому підтримую медичну реформу, бо побачила, що програма “Доступні ліки” запрацювала, і демонструє результат”, – зауважила лікар.

“Про Захід”

 

Про Захід