Що криється за проектом державного бюджету на 2018 рік?

Опубліковано:

15 вересня 2017 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” №7000. І вже місяць навколо даного законопроекту крутяться чимало суперечок, при тому що Мінфін наголошує тільки на позитивних тенденціях.

Тож що саме викликає обурення в органів місцевого самоврядування? – Відповісти на це запитання ми попросили консультанта з бюджетних питань Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Юлію Траньович.

  • Проектом Закону України “Про Державний бюджет України” прогнозуються зростання власних доходів місцевих бюджетів на 21 % відносно цього року. Такий показник начебто немалий. То ж які причини викликали таке незадоволення органів місцевого самоврядування?
  • Основною причиною є намагання уряду другий рік поспіль перекласти свої повноваження на місцевий рівень без передачі відповідних ресурсів на їх фінансування.
  • Про які саме повноваження йдеться?
  • Найбільш неприйнятнимиє намагання передатина фінансування з місцевих бюджетів видатки державного бюджету на соціальний захист та соціальне забезпечення в частині надання пільг окремим категоріям громадян, на оплату житлово-комунальних послуг.Крім цього, за рахунок коштів місцевих бюджетів пропонується здійснити погашення заборгованості з таких послуг, що утворилася за минулі роки.
  • Які наслідки можуть бути від таких змін?
  • У Закарпатській області це призведе скоріш за все до масової відміни одержання пільг такими категоріями громадян, адже за прогнозними розрахунками на такі видатки необхідно буде не менше 10 % надходжень загального фонду всіх місцевих бюджетів області за рік, і далеко не всі органи місцевого самоврядування зможуть за власний рахунок профінансувати перекладені на них пільги, перелік яких визначений державою.На цей напрям місцеві бюджети країни будуть змушені виділити близько 7 млрд грн, які могли б спрямувати на розвиток власної інфраструктури.
  • А які перспективи щодо фінансування освіти?
  • При закладенні Кабміном збільшення зарплат педпрацівників на 25%, передбачається зростання обсягу освітньої субвенції лише на 16,5%. Як наслідок – недофінансування освітньої субвенції близько 4,5 млрд грн.
  • З фінансуванням закладів охорони здоров'я також передбачаються проблеми?
  • Як відомо, у Верховній Раді України зареєстровані два законопроекти, якими передбачено зміни щодо фінансового забезпечення надання первинної медичної допомоги. Розраховуючи на ці законопроекти, запланований обсяг медичної субвенції на 7 млрд грн менший минулого року, що є передчасним. І навіть при прийнятті цих змін виділеної субвенції буде недостатньо для фінансування вторинної та третинної медичної допомоги.
  • Які ще зміни в міжбюджетних відносинах 2018 року матимуть значний вплив на місцеві громади?
  • Важливою і ризикованою є пропозиція змінити наявний мотиваційний механізм горизонтального вирівнювання шляхом збільшення з 50% до 80% обсягу вилучення коштів із місцевих бюджетів до державного бюджету. Це призведе до необґрунтованого зменшення фінансового ресурсу місцевих бюджетів, які мають рівень надходжень податку на доходи з фізичних осіб на одного мешканця вище 1,1. Такі зміни позбавлять громади мотивації до нарощування фінансових ресурсів – чим більше ти заробляєш, тим більше в тебе заберуть. В той же час, стимулює утриманські настрої – навіщо добре працювати, якщо краще нічого не робити і отримати дотацію з державного бюджету за рахунок інших. Це фактично є поверненням до старої системи горизонтального вирівнювання, яка діяла до реформи.
  • Що можете сказати про наболілу тему для Закарпаття – дороги? Що очікується з їх фінансуванням у 2018 році? Адже в цьому році спостерігаються певні позитивні зрушення в цій сфері.
  • У 2017 році Закарпатська область була долучена до експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, згідно якого 50% від перевиконання плану з митних надходжень направлялось на ремонт доріг. Звісно хотілось би, щоб це продовжилося і в 2018 році, адже таким чином не тільки доволі непогано вирішуються проблеми з ремонтом доріг, але й стимулюється робота митниць. Проте з 2018 року починають діяти закони про створення державного дорожнього фонду у складі спеціального фонду державного бюджету і експеримент буде завершено.

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід