Баранинська ТВК помилилася у назві осередку партії

Опубліковано:

Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала помилку у назві осередку партії під час реєстрації кандидатів в депутати на вибори до Баранинської сільської об'єднаної територіальної громади. Так, згідно з Постановою №5 від 5 жовтня Баранинська сільська виборча комісія затвердила список кандидатів у депутати, зазначивши, що подання кандидатів від Аграрної партії України зробила Закарпатська обласна партійна організація.

Відповідно до частини 6 статті 36 Закону України “Про місцеві вибори” обласна організація партії може висунути виборчий список кандидатів у депутати відповідної обласної ради.

За інформацією голови Закарпатської партійної організації Аграрної партії України Івана Паука, висування кандидатів у депутати відбулося від Ужгородської районної партійної організації Аграрної партії України. Про це свідчать і подані для реєстрації документи.

Після того, як спостерігач Громадянської мережі ОПОРА вказав на помилку у назві осередку партії, 11 жовтня на засіданні Баранинська виборча комісія постановила виправити помилку у назві партії. Зокрема, у Постанові та Протоколі засідання від 5 жовтня 2017 року змінити назву “Закарпатська обласна партійна організація Аграрної партії України” на “Ужгородська районна партійна організація Аграрної партії України”.

У затвердженому на засіданні тексті виборчого бюлетеня назва партії вказана правильно.

Згідно з абзацом 2 частиною 3 статті 74 Закону України “Про місцеві вибори” суб'єкти відповідного виборчого процесу можуть протягом двох днів з дня прийняття рішення комісії про затвердження тексту виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах ознайомитися з текстом бюлетеня.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що комісії доволі часто допускають порушення під час оформлення виборчої документації.

Це пов'язано як з професійністю роботи членів комісії,  так і з відповідальним ставленням партій до добору кандидатів до складу комісій. В деяких випадках огріхи в оформленні документації можуть не тягнути негативних юридичних наслідків. В зафіксованій спостерігачами ситуації неправильне оформлення назви місцевого осередку партії в протоколі засідання та постанові про реєстрацію могло призвести до неправильного зазначення суб'єкта виборчого процесу в тексті виборчого бюлетеня, що могло спровокувати в майбутньому оскарження результатів голосування“, – сказала Ольга Коцюруба.

Саме через можливі подальші юридичні наслідки, наголосила юристка, оформлення всієї виборчої документації  у відповідності  до Правил ведення діловодства у виборчих комісіях є таким важливим.

Про Захід