Про дотримання прав осіб при затриманні йшлося під час засідання круглого столу в Регіональному центрі

Опубліковано:

У вівторок, 10 жовтня, в Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області відбувся круглий стіл, темою якого було обговорення  неухильне дотримання прав осіб при їх затриманні. У заході взяли участь Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Діана Швардак, старший інспектор з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Тетяна Трильо, головний спеціаліст УЗПЛ Антон Савчин, в.о. заступника командира батальйону Управління патрульної поліції у м.Ужгород та Мукачеві старший лейтенант поліції Ігор Щербанич, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Іван Алмаші та головні спеціалісти  ГТУЮ Владислав Товтин та Сергій Глодан, директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, фахівці Регіонального центру та інші.

Відкриваючи захід, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Лариса Фучко поінформувала щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних затриманнях, зазначивши, що у 25%  при затриманні осіб порушується термін повідомлення про затримання. У зв'язку з цим центром інформуються відповідні органи прокуратури області, управління Нацполіції про порушення суб'єктами надання інформації про затримання осіб відповідно до затвердженого Порядку інформування. Наразі один випадок щодо невчасного повідомлення про затримання перебуває на розгляді у Генеральній прокуратурі. Судячи з цього, доцільно було б проведення навчань для працівників Нацполіції.

Антон Савчин розповів, що за 6 місяців 2016 року та аналогічно  2017 року статистика у розрізі районів засвідчує, що повідомлення  про затримання надходять упродовж 15 хвилин, проте є поодинокі випадки, коли повідомляють аж через 7 годин… Як правило, це помилка однієї людини. Та в цілому, у порівнянні з минулим роком спостерігається позитивна динаміка щодо вчасності повідомлень.

Тетяна Трильо у випадку недопущення адвоката до особи, яку затримали, застосування фізичної сили правоохоронцями, неповідомлення в центр тощо поліцейська омбудсмен радить звертатися до представників УЗПЛ.  Учасники круглого столу домовилися про консолідацію зусиль заради уникнення порушень прав людини при затриманні у кримінальному затриманні чи адмінарешті.

У рамках заходу представники ГТУЮ у Закарпатській області ознайомили учасників засідання з проектами та діяльністю управління юстиції. Зокрема, Владислав Товтин поінформував про роботу фахівців ГТУЮ у рамках Загальноукраїнського проекту МЮУ “Я маю право!”, метою якого є формування нової правової свідомості шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту.

Іван Алмаші розповів про роботу оперативного штабу із забезпечення прав і свобод власників земель та збіжжя, створеного за ініціативи ГТУЮ у Закарпатській області. Метою його є захист майнових прав власників та орендарів земельних ділянок від спроб рейдерських захоплень землі чи урожаю, швидкого й ефективного реагування на будь-які незаконні дії стосовно протиправного захоплення майна. Для забезпечення швидкого реагування щодо злочинів у цій сфері діє “гаряча” телефонна лінія за номером (0312)61-35-36.

Про Захід