В Ужгороді відбувся тренінг по енергоефективності

Опубліковано:

Протягом 5-6 жовтня в Ужгороді відбувалась друга сесія тренінг-курсу для муніципальних енергоменеджерів. В Ужгород приїхали 20 енергоменеджерів з великих та малих міст України, експертів з розвитку громад, а також представники громадських організацій, які працюють з муніципальними енергоменеджерами у своїх містах. Організаторами цієї події стали Представництво Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, ГО “Екоклуб” (м. Рівне) та ГО “Екосфера” (м. Ужгород).

Головною тематикою тренінг-курсу осінньої сесії було законодавство у сфері енергоефективності. Протягом останніх років, на вимогу Угоди про асоціацію України з ЄС, Верховна Рада України прийняла пакет “енергетичних” законів, частина яких вже з нового року вступить в силу. Мова йде про ЗУ “Про комерційний облік комунальних послуг”, ЗУ “Про енергоефективність будівель” та ЗУ “Про Фонд енергоефективності”. Тренер цієї сесії Андрій Желєзний з неурядової організації НЕЦУ (м. Київ) чітко розклав по полицях, які нові обов'язки та нові можливості з'явились у споживачів та органів місцевого самоврядування відповідно до цих законів. Також цей експерт представив якісний аналіз того, наскільки нове українське законодавство у сфері енергетики вдалось апроксимувати з європейським.

Про нові можливості для органів місцевого самоврядування щодо підвищення енергоефективності будівель бюджетної сфери розповідав Дмитро Сакалюк з ГО “ЕкоКлуб” (м. Рівне). Мова йшла передусім про енергосервісні контракти, які регулюються законом України “Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації”. В Україні вже є успішні приклади укладання таких енергосервісних контрактів, що й було висвітлено на тренінгу. Окрім цього Дмитро Сакалюк розповів також про існуючі державні, міжнародні та приватні фонди, кошти яких можна залучати для підвищення енергоефективності у містах та селах.

Варто зазначити, що на сьогодні Ужгород – єдине місто у Закарпатті, яке ступило на шлях до визначення себе, як енергоефективного міста. В Ужгороді впроваджена система енергоменеджменту, яка полягає у щоденному моніторингу енерговитрат (електроенергія, природний газ, вода) в будівлях бюджетної сфери (заклади освіти, охорони здоров'я, культури, будинок міськради) через програмне забезпечення “Енергобаланс”. Також у 2016 році місто стало підписантом Угоди Мерів – європейської ініціативи, учасники якої декларують скорочення викидів вуглекислого газу до 2020 року на 20 %, а до 2030 року на 30 %, а також розробку плану адаптації міста до змін клімату. Вже сьогодні Ужгород працює над розробкою свого основного стратегічного документу у сфері енергетики – Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста. На початок 2018 року очікується, що Ужгород стане повноправним членом “елітного енергетичного клубу” європейських міст– Угоди Мерів, затвердивши сесією міської ради цей документ.

ГО “Екосфера”

Про Захід