Стартувала безстрокова акція “Україна без сексизму”

Опубліковано:

Громадська організація Ліга захисту прав жінок “Гармонія рівних” запускає новий соціальний проект “Україна без сексизму”. В рамках проекту буде створена розгалужена мережа антисексистських інспекторів, які відслідковуватимуть факти сексизму в столиці та регіонах. Дана інформація буде оприлюднена та систематизована й по кожному випадку Ліга захисту прав жінок звернеться до компетентних державних установ. Результатом кампанії стане зменшення кількості сексистстської продукції в рекламі, у ЗМІ, а також кількості сексистських висловлювань публічних осіб.

Про це повідомила голова Ліги захисту прав жінок “Гармонія рівних” Олександра Веденьєва.

За її словами, головна проблема України – це відсутність реакції на факти сексизму як з боку влади, так і з боку суспільства.

“Ми запускаємо проект “Україна без сексизму” для того, щоб пролити світло на проблему, вивести з напівтіні, показати людям її масштаб. А також для того, щоб спровокувати дієву зворотну реакцію з боку осіб, які вчинили сексистську дію. Якщо це рекламодавець, то він повинен зняти ганебну рекламу. Якщо це медійна особа, то вона має публічно вибачитись за своє висловлювання. Лише таким чином ми прийдемо до рекламної та інформаційної гігієни, до поваги щодо усіх членів суспільства незалежно від гендерної приналежності”, – заявила Олександра Веденьєва.

Заступник директора Інституту соціальних технологій “Соціополіс” Сергій Літвінов відзначив, що в країнах Європи та Північної Америки соціальне унормування, пов'язане з “нульовою толерантністю” до сексизму, відбулось протягом останніх 30-40 років.

“Цей шлях потрібно пройти і Україні, причому в значно коротші терміни. Адже на наше глибоке переконання, Україна майбутнього – це країна без сексизму”, – впевнений він.

Координаторка проекту “Україна без сексизму” Юлія Макарова проінформувала громадськість про те, що усі бажаючі можуть долучитись до акції.

“Кампанія “Україна без сексизму” є відкритою для усіх бажаючих. Для того, щоб долучитись варто лише зайти на сторінку Ліги захисту прав жінок “Гармонія рівних” в мережі фейсбук, заповнити форму учасника акції та завантажити інформацію, яка підверджує факти сексизму. Це може бути фото, відео, скан документу чи інша інформація. Ліга захисту прав жінок оперативно оприлюднить прояви сексизму на своїй сторінці і щотижнево надаватиме підсумковий звіт, де буде викладена узагальнена інформація від наших інспекторів по всій Україні”, – повідомила Юлія Макарова.

Регіональна координаторка Ольга Стрепоченко відзначила, що проблема сексизму є надзвичайно актуальною в регіонах.

“Прояви сексизму нерівномірно розподілені по різним регіонам України. Реакція на такі факти теж різниться. Якщо на заході країни на це звертають більше уваги, то на сході, де присутня проблема війни, на них мало зважають. Щоб виправити цю ситуацію закликаю усіх бажаючих долучитись до безстрокової акції “Україна без сексизму” й стати нашими антисексистськими інспекторами на місцях” – заявила Ольга Стрепоченко.

 Контакти ГО Ліга захисту прав жінок “Гармонія Рівних”:

Телефон: 096 485 47 97

E-mail: [email protected]

Сторінка в Facebook: https://www.facebook.com/HARMONY.OF.EQUALS/

Про Захід