На Закарпатті покажуть фільм про сім успішних ромських жінок

Опубліковано:

Сьогодні, 2-го жовтня, в Ужгороді відбулася презентація організаторів кіно-туру “Роми, яких ви не знали”, що проходитиме на Закарпатті з 2-6 жовтня. У рамках туру глядачам покажуть фільм “Сім історій успішних ромських жінок”, який продемонструють у п'яти населених пунктах Закарпаття. Наталія Зіневич, співавторка та наукова консультантка проекту, ромологиня, відзначила, що це історії успіху – семи успішних ромських жінок України, які мешкають в різних містах держави, є активними громадянками, і добре відомі в своїх регіонах.

Також зауважила науковиця, на її думку, важливо було почати презентацію фільм на Закарпатті, адже тут проживає найбільша ромська громада.

Раїса Набаранчук одна з героїнь фільму: “Я за те, аби люди знали хто ми , що ми не гірше інших, що в нас є розум, що ми бажаємо всім добробуту і благополуччя”.

Сергій Пономарьов, менеджер Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження”: “Сподіваюся, що під час туру у нас відбуде цікава дискусія щодо різних аспектів ромського життя. Наразі це унікальний продукт, бо ж до цього не було продукту, де представили персональні історії жінок, які б власним наративом показали, як проявляють себе ті чи інші аспекти ромської культури, пояснювали їх. Переважно в медіа ми бачимо образ ромів узагальненим і здебільшого негативним. Хотілося б показати, що роми є різні, і в результаті вивести всіх на здорову дискусію щодо того, у чому полягає ця різниця. Фактично це було свого роду антропологічне інтерв'ю про те, що допомагало, чи заважало героїні стати тим, ким вона є”.

Роман Блажан, режисер фільму “Сім успішних ромських жінок України” зауважив, що попри те, що задумка початкового проекту відрізняється від кінцевого результату, в наслідку фільм вийшов цікавим широкій аудиторії. 

Депутат Ужгородської міської ради Мирослав Горват подякував за

Графік кінопоказів:

2 жовтня 15.00 – Великі Лучки. Ромське поселення в селі Великі Лучки.

3 жовтня 15.00 – Виноградів, Центральна районна бібліотека (вул. Борканюка, 1)

4 жовтня 15.30 – Хуст, Зала районної ради (вул. Карпатської Січі, буд. 21)

5 жовтня 15.00 – Мукачево, Кафе “CAVA” (пл. Миру, 27)

6 жовтня 12.00 – Ужгород, Читальна зала бібліотеки УжНУ (вул Університетська, 14).

Вхід вільний!

“Про Захід” 

Про Захід