В резиденції єпископів відбувся День відкритих дверей

Опубліковано:

Напередодні, у свято Воздвиження Хреста Господнього, усі зацікавлені могли вільно завітати до  резиденції єпископів Мукачівської греко-католицької єпархії, що розташована на площі Андрея Бачинського в Ужгороді.

Реставраційні роботи тут проводять з 2004 року, і щороку у вересні вірники єпархії, містяни та туристи, мають змогу прийти і побачити, як багато роботи з відновлення видатної памт'яки для історичного центру Закарпаття було проведено.

У кожному приміщенні відвідувачів зустрічали семінаристи, вони розповідали, як виглядало це приміщення до реставрації і чим воно слугує сьогодні. На початку екскурсії кожен міг проглянути світлини, на яких зафіксовано, як виглядав до реставрації настінний живопис Йосипа Бокшая у каплиці єпископів, що розташована на другому поверсі, і як його відновлювали. До слова, цьогоріч виповнилося 90 років з того часу, як один із засновників закарпатської школи живопису Йосип Бокшай розмалював каплицю.    

Відвідувачі заходу могли побачити усі відновлені приміщення, оглянути кожен поверх, побачити консисторійну залу для офіційних зустрічей, кабінет секретаря, каплицю, пройтися коридорами резиденції, які прикрашені портретами єпископів та картинами, що упродовж років дарували єпархії. Меблі у кімнатах не оригінальні з тих часів, але старовинні, їх передали благодійники. Вдалося повністю реставрувати і піч. Вона складалася з декількох частин, і була встановлена у проміжку між 1880-1920 роками. 

Нагадаємо, будівництво споруди датоване  1646 роком, тоді це було приміщення колегії єзуїтів. 1775 року, на прохання духовенства, споруди були передані Мукачівський єпархії імператрицею Марією Терезією,  а в 1846 році резиденція єпископа набула архітектурних рис, які збережені до 21 століття.

10 червня 1950 року тогочасною міською владою було ухвалене рішення про передачу будівлі резиденції єпископа Ужгородському державному університету. В приміщенні стала розташовуватись наукова бібліотека. Внутрішнє оздоблення було змінене, а фрески, що прикрашали приміщення, були забілені.

Вікторія Жуйко

 

 

 

 

Про Захід