У Львові художники «Протестують» мистецтвом проти свавілля

Опубліковано:

 

Нас п'ятеро виключили зі спілки художників. Без суду і слідства”, ‒ заявила на відкритті виставки графік, ілюстратор, лауреат премії імені Лесі Українки Вікторія Ковальчук.

Цього разу виставка почалася незвично. Троє скульпторів та двоє графіків ‒ Василь Ярич, Дмитро Парута, Сергій Якунін, Василь Заляско та Вікторія Ковальчук ‒ зібралися розповісти про свій біль. За їхніми словами, вже десять років, як керівник обласної спілки художників Олег Микита збуває спілчанські приміщення, а гроші начебто кладе собі у кишеню, повідомляє “Захід нет”.

Тож скульптор Василь Заляско символічно виставив найсвіжішу свою роботу під назвою “Незавершена”. Її створив в майстерні, що на колишній кераміко-скульптурній фабриці, з якої тепер його виганяють.

“Я створив обличчя жінки, що закована в моноліт. Жінка ‒ це символ краси, мистецтва. Просто так сталося, що спілкою керують певні люди, яким ця краса і мистецтво не цікаве. Її закували. Ми маємо надію, що воно скоро вибереться з тих оков. І мистецтво знову буде гарне, красиве і вільне”, ‒ пояснив скульптуру Василь Заляско.

Митців, порушивши статут, виключили зі спілки ще навесні. Повідомлення їм прийшло листом.

“В блакитних конвертиках, дуже мило, де був протокол зібрання ради спілок. І де просто нас поставили перед фактом. Причому було написано, на якій підставі кожного виключеного. От в мене “за поширення конфіденційної інформації”, ‒ уточнила графік, ілюстратор Вікторія Ковальчук.

Художники певні: це через їхнє нишпорення, бо насмілились цікавитись у керівництва, яка доля спілчанських приміщень. Йдеться про багетну фабрику, магазин-салон “Художник”, Галерею “Артес”, скульптурні майстерні. А також про Кераміко-скульптурну фабрику, що не працює, зруйновану будівлю Спілки художників на площі Міцкевича і художньо-виробничий комбінат на вулиці Козланюка.

“Приміщення на Козланюка недавно було продано за 11 мільйонів гривень. А мало би бути, якби був тендер і аукціон, може і 40 мільйонів. Так що ясно, куди ця різниця пішла. Потім, до прикладу, наш художній салон, що був на Вороного, 2.. Він мав 264 квадратних метрів, то тоді його можна було продати умовно за 2 мільйони доларів”, ‒ розповів скульптор, народний художник України Василь Ярич.

І за ці кошти, певні митці, можна було б придбати для молодих художників аж 40 нових майстерень. Тож нескорені звернулися до правоохоронних органів.

“Вийшли ми на депутата Верховної Ради Рибчинського, який звернувсядо київської і львівської прокуратур. То мені прийшов лист, що вони знову відкрили провадження. Зараз йде розслідування тієї справи знову. Але вони, напевно, спустять її… не знаю”, ‒ додав графік, заслужений художник України Дмитро Парута.

Тим часом голова обласної спілки від офіційних коментарів відмовився.

“Ні-ні, я не даю… Я коментарі тільки даю після підписання договору. Підписую його з тим, хто бере у мене інтерв'ю. І тільки після того, як договір підписаний, я маю переглянути матеріал. А тоді той матеріал може йти в ефір. Іншої форми в мене нема ‒ я вже грамотний!”, ‒ пояснив голова ЛОО НСХУ Олег Микита.

До виставки-протесту, що в Палаці мистецтв, долучилися з десяток інших митців з Одеси, Києва та Харкова. Оглянути опозиційні твори можна буде до 9 жовтня.

Про Захід