В Ужгороді відбулася екскурсія за сучасним літературним твором

Опубліковано:





 У вівторок, 11 листопада, відбулося неординарне засідання літературного клубу “Читаємо разом”, до якого входять студенти УжНУ. Закарпатський письменник, журналіст Олександр Гаврош влаштував екскурсію місцями дії власного містичного детективу “Капітан Алоїз”. Це перша в Ужгороді екскурсія за власним літературним твором. 

Єдиною умовою зустрічі з письменником для літклубівців є прочитання твору. Позаяк ознайомилися з твором майже всі учасники екскурсії, то прогулянка містичним Ужгородом стала значно цікавішою.

Розпочалася вона на старому цвинтарі біля обласної бібліотеки, де, за сюжетом, серед могил є прохід-портал між двома світами – ХІХ та ХХІ століттями. Кладовище вже давно не діє і поступово перетворюється на паркову зону.

А завдяки громаді церкви Благовіщення (другий дерев'яний храм в Ужгороді), що збудована неподалік, цвинтар потрохи впорядковують. Студенти побачили хрест героям Карпатської України та хрест січовим стрільцям, які тут поховані.

 

Далі маршрут пролягав через вулицю Капушанську, площі Ш.Петефі та Театральну, вулиці Корзо, Волошина, Капітульну та Ольбрахта. Студенти побачили бюст одного з героїв роману – лікаря Андрія Новака на території Закарпатської обласної лікарні його імені, а також будівлі моргу й колишнього психіатричного відділення, куди, за сюжетом роману, потрапляє Штефан Капушанський.

Побували біля заїжджого двору “Чорний орел” (нині школа мистецтв на площі Ш.Петефі), де мешкали персонажі твору. Саме в цьому будинку одну ніч 1847 року перебував Шандор Петефі, якому неподалік встановлено пам'ятник. Цікаво, що в 1871 році, коли відбуваються дії в романі, на цьому місці розташовувався базар.

Учасники екскурсії побачили також ресторан “Корона”, де відбуваються цікаві перипетії в романі, зокрема, лекція на тему “Що буде через 100 років?”. Оглянули кілька локацій, зображених у творі, – ресторан “Білий корабель” на тодішній торговій вулиці Корзо, єпископську резиденцію та сад позаду неї.

Не минули, ясна річ, і Кафедрального греко-католицького собору, замку, колишньої учительської семінарії та василіянського монастиря (нині юрфак та фізфак УжНУ). У затишній кав'ярні-музеї “Під замком” завершилася ця тригодинна захоплива екскурсія літературним твором. Тут учасники клубу мали змогу поділитися враженнями про “Капітана Алоїза”.

У зустрічі взяли участь не тільки студенти-філологи, а й історики та географи. До екскурсії долучився також завідувач кафедри факультетської терапії УжНУ Тарас Ганич, який є шанувальником творчості Олександра Гавроша. Доктор медичних наук прочитав роман рік тому, коли він вийшов у тернопільскому видавництві “Навчальна книга-Богдан”, і також поділився своїми враженнями: “Закарпатських письменників багато, а “Капітан Алоїз” один. Твір різносторонього й приховано-іронічного Олександра Гавроша написаний у стилі, якого так не вистачає сучасній художній літературі, майже поголовно зануреній в ускладненість словесних конструкцій і мудрувань у пошуках велично-сліпучої істини. А хочеться легкості слова, гри асоціацій, іскрометності, враження експромту і невимушеності. Все це є в “Капітані Алоїзі” Гавроша, яку він сам написав просто так, для друзів, під бажання зберегти дух дружніх пікіровок, – зауважує професор УжНУ.

– У простоті речень книги густо намішані пласти двох епох, впізнавані нами харизматичні особистості на чолі з самим нахабно перевтіленим автором і пряно-п'янкий, іронічно-веселий і трохи божевільний Вавилон на ймення Ужгород”.

Тарас Ганич, як і решта учасників екскурсії, чекають на продовження пригод бравого капітана ужгородської поліції Алоїза Штрімфлі та його приятелів. Автор пообіцяв над цим подумати.

Наступне засідання літературного клубу “Читаємо разом” відбудеться в середині грудня.

 Медіацентр УжНУ


Про Захід