Рахівщина потребує залізничне сполучення з Одесою

Опубліковано:

У ході восьмої сесії облради депутати підтримали запит свого колеги Дениса Мана щодо розгляду на наступній сесії обласної ради питання “Про Звернення Закарпатської обласної ради до ПАТ “Укрзалізниця” щодо запуску залізничного сполучення “Рахів – Одеса”.

У документі зазначено: “До мене, як до депутата Закарпатської обласної ради звернулися представники туристичної галузі Рахівщини з проханням розглянути питання звернення до ПАТ “Укрзалізниця” щодо запуску залізничного сполучення Рахів-Одеса.

Моніторинг туристичних потоків до Закарпатської області, здійснений у 2016 році в рамках дослідження управлінням туризму і курортів ОДА показав, що одеський напрямок для Закарпатської області є вкрай перспективним, оскільки одесити входять в трійку найчастіших гостей нашого краю. Цей потяг також дозволить суттєво розвантажити “київський” напрямок, оскільки все ж таки з південної України часто туристи добираються в Закарпаття з пересадками саме через столицю.

А в депутатському запиті Н.Костелеби-Веремчук, підтриманому на восьмій сесії облради, йдеться про те, що мешканці Виноградівщини та керівництво Виноградівської районної лікарні просять придбати необхідне для повноцінного функціонування райлікарні медичного обладнання, а саме:

– анестезіологічного монітору пацієнту (200 тис.грн) – призначеного постійного контролю параметрів життєдіяльності оперованих або тяжкохворих пацієнтів. Завдяки такому приладу значно полегшується спостереження за хворими, що знаходяться на операційному столі, в реанімації або палаті інтенсивної терапії. Монітор пацієнта відноситься до групи медичної техніки, що володіє широкими функціональними можливостями. Вона застосовується для відстеження стану пацієнтів будь-якого віку – дітей , дорослих , новонароджених і літніх.

– газоаналізатору „Алконт” (близько 25 тис.грн.) – використовується для визначення ступеня сп'яніння водіїв та пацієнтів з травмами кримінального характеру;

– гематологічного аналізатору (близько 100 тис.грн.) – прилад, призначений для проведення кількісних досліджень клітин крові в клініко- діагностичних лабораторіях.

Тож, для забезпечення надання мешканцям Виноградівського р-ну, яких понад 117 тисяч осіб, якісних медичних послуг, забезпечення належного функціонування Виноградівської райлікарні, депутатка просить виділити кошти у сумі 325 тис.грн для придбання анестезіологічного монітора пацієнта, газо- та гематологічних аналізаторів.

Наступний запит Н.Костелеба-Веремчук, який підтримав  депутатський корпус облради, стосується передбачення у обласному бюджеті на 2018 рік коштів у сумі 2,4 млн гривень для фінансування двох систем кохлеарної імплантації слуху та двох мовних процесорів для хворих  дітей  Виноградівського району.

В документі сказано, що ряд громадських активістів Виноградівського району просять вирішити проблеми кохлеарної імплантації у Закарпатській області.

“За результатами епідеміологічних досліджень, на 1000 нормальних пологів 1 дитина народжується з повною глухотою, у 2-3 глухота розвивається в перші 2 роки життя.

Станом на 01.09.2017 року на Закарпатті 18 неповнолітніх осіб потребують відновлення слуху через метод кохлеарної імплантації – єдиного ефективного методу комплексної реабілітації хворих з глухотою. Однак, сьогодні держава не в змозі забезпечити 100% потребу в кохлеарних системах імплантації (одна система вартує близько 800 тис. гри ) і тому виникає невідкладна потреба у частковому фінансуванні придбання кохлеарних систем з місцевого бюджету.

Система кохлеарної імплантації включає в себе два основних елемента. Зовнішній (мовний процесор з мікрофонами) кріпиться на вусі і є знімним. Внутрішній – кохлеарний імплантат – вживлюється під шкіру і складається з приймача і електродів, за яким звуковий сигнал передається до слухового нерву.

Мовні процесори потребують періодичної заміни (раз у 5-6 років) і станом на сьогодні із 68 дітей носіїв кохлеарних імплантатів майже третина потребує заміни мовних процесорів (один мовний процесор вартує близько 400 тис.грн.)”, – йдеться у запиті, який направлено на розгляд ОДА.

Прес-служба Закарпатської облради

Про Захід