Як ужгородці переживають падіння гривні? (вуличне опитування)

Опубліковано:





Стрибок курсу валют – головна тема, яку впродовж кількох днів тільки й чути у маршрутках і на вулицях. Ужгородці занепокоєні: ціни зросли, зарплати на місці. Ми зробили опитування, щоб дізнатися, як позначилася зміна курсу на побуті місцевих мешканців.

Ірина:
“Звісно, відчули зміну курсу! Для мене це зараз велика неприємність, бо відкладала гроші на поїздку за кордон, а тепер розумію, що мої збереження – половина необхідної суми. Позначилося на всьому: ціни на продукти зросли, орендна плата за квартиру. Я орендую за старою ціною, але багато знайомих платять у доларах. Найбільша біда зараз у тому, що заробітні плати лишаються такими, як і були. Ніхто ж їх не підвищить!”.

Галина, продавець у взуттєвому магазині:
“У нас останнім часом і так небагато покупців, а тут ще цей долар. Розпочався сезон новий – треба оновлювати товар. А як його закуповувати новий, коли старий не можемо продати? Відчуваю, що цьогорічні чоботи ми продаватимемо ще років 2”.

П.Євген, приватний підприємець:
“Позначилися негативно, це зрозуміло. А мені, як підприємцю, взагалі несолодко. Розумієте, якщо курс стрибає на 30 копійок, то оптовики підвищують ціни 1.20. Чи поменшало покупців? Не те, що поменшало – їх майже немає! Можете постояти тут, біля мене годинку-дві і побачите, яка ситуація”.

П.Анна, пенсіонерка:
“В кого долари на депозитах – ті зараз виграли. А прості люди думають, як далі жити. У мене, наприклад, пенсія – 1310 гривень! Як за них прожити? Якби діти не допомагали, то взагалі тубо було б… Син у Словаччину їздить, закуповує там продукти, тут продає. Але це уже теж не дуже вигідно, євро по 20 гривень. Ніби чекаєш, коли вже все добре буде, а тут гірше й гірше… Як почалася криза у 2008 році, так дотепер не вийшли з неї”.

Роман:
“Напевно, це відчули всі. Зараз не купиш жодної техніки, бо навіть якщо мав збереження, тепер такі покупки не по кишені. І якщо магазини отримали товар за старими цінами, все-одно підвищують вартість, зважаючи на курс долара. Говорити про якусь фінансову незалежність – неможливо. Цю ситуацію мусить якось врегулювати влада, яку ми обрали”.

Аліна, студентка:
“Я не особливо відчула, не стежу за курсом. Але говорять про це всі навколо. Думаю, все налагодиться”.

 

Про Захід


Про Захід