Як правильно збирати гриби в на Закарпатті, не ризикуючи отруїтися

Опубліковано:

Настала осінь, і в лісах Закарпаття розпочався сезон “тихого полювання” на гриби.

– Збір грибів у Карпатах дуже популярний як вид активного відпочинку. Ще б йому не бути популярним. Лісів по всіх Карпатах багато. Де рости грибам – є. При тому, що людина гуляє лісом і насолоджується природою, він ще робить видобуток для прожитку себе коханого або сім'ї. З цього і називають збирання грибів – тихе полювання. На території Закарпаття зафіксовано понад 200 різних видів грибів. З них лише п'ята частина їстівні. Взагалі гриби діляться на їстівні, умовно-їстівні та отруйні. Про те, що не можна їсти отруйні гриби і умовно-їстівні без спеціальної обробки я думаю і так все знають. При всьому цьому не кожен людський організм може прийняти і їстівні гриби. За цим до збору грибів, їх заготівлі, приготування і прийому в їжу необхідно поставитися серйозно.В ирушаючи в ліс за грибами, необхідно знати і дотримуватися правил їх збирання, а також дотримуватися правил поведінки в лісі і елементарної культури спілкування з живою природою, для збереження грибних запасів і заощадження лісу — найважливішого джерела підтримки життя на планеті, – розповідає директор Мукачівського держлісгоспу Василь Анталовський.

Правила збирання грибів:

1. Ні в якому разі не слід брати невідомі гриби. Імовірність отримати отруєння в цьому випадку дуже висока.

2. Вирушати по гриби рекомендують рано вранці. Оптимальний час для збирання грибів – 6-7 година ранку.

3. Збирати гриби краще в корзинку з берести або вербових прутів. У них гриби краще зберігаються. Целофанові та паперові пакети для цього непридатні: “урожай” швидко зіпріє через погану циркуляцію повітря.

4. Сирі гриби пробувати на смак суворо заборонено.
5. Не можна збирати старі, перезрілі гриби. Вони дуже часто є отруйними.

6. Якщо напередодні пройшов легкий теплий дощ, і водночас світило сонце, то це вірна ознака того, що в лісі зараз багато грибів.

7. Ні в якому разі не збирайте гриби вздовж трас. Найкраще відправитися на грибне полювання в гори чи в ліс, гриби, які виросли в безпосередній близькості від мегаполісу, можуть містити солі важких металів та інші небезпечні для здоров'я речовини.

8. Відправляйтеся на пошуки грибів тільки, якщо ви дійсно добре знайомі з видами грибів і здатні з легкістю відрізнити печериці від дощовиків, а поганку від сироїжки.

9. Під час грибного полювання не залишайте дітей без нагляду і ні в якому разі не дозволяйте їм пробувати на смак сирі гриби і ягоди.

10. Якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб, краще його не брати.

11. Прийшовши додому переберіть гриби, ще раз уважно перегляньте кожен з них, почистіть і відваріть.
Ні в якому разі не пийте грибний відвар , воду необхідно злити, а гриби законсервувати або піддати подальшій термічній обробці.

12. За перших же симптомів отруєння (нудота, біль у шлунку) слід негайно звернутися до лікаря. Грибне отруєння небезпечне тим, що досить часто закінчується летальним результатом – якраз через те, що люди нехтують правилами безпеки.

Найпопулярніші гриби в Закарпатті:

Білий гриб. Зустрічається у листяних лісах. Колір капелюшка залежно від умов росту може бути різним: від білуватого до темно-коричневого. Форма капелюшка – подушковидна, опукла, м'ясиста, має діаметр до 25 см. М'якоть капелюшка – біла, щільна, товста, її колір на зламі не змінюється. Ніжка у нього масивна, висота може досягати 20 см.

Лисичка. Капелюшок у зрілих грибів може досягати до 10 см у діаметрі. Вона щільна, м'ясиста, по краю хвиляста, порізана. Кольори можуть відрізнятися від яскраво-жовтого кольору до молочно-жовтого. М'якоть щільна, пружна, жовтувата. Ніжка щільна, гладка, звужена донизу. Її висота зазвичай складає 4-7 см, товщина – 2-4 см.

Польський гриб. Він росте від червня до кінця листопада у хвойних і листяних лісах. Капелюшок зазвичай має каштаново-бурий відтінок, він гладенький, у сиру погоду злегка клейкий. Діаметр – до 15 см. Ніжка зазвичай має висоту до 12 см, а товщина становить 3-4 см.

Чорний груздь. Грузді ростуть колоніями до пізньої осені. Капелюшок у них темно-оливковий, із помітними концентричними колами. Її діаметр може складати від семи до п'ятнадцяти сантиметрів. М'якоть щільна, тендітна, біла, на зламі темніє. Ніжка зазвичай має у довжину і ширину близько 8 см.

Маслюки. Основний урожай цих грибів збирають у штучних соснових насадженнях, які досягли висоти 3-8 метрів. Стара опала хвоя та сухий хмиз не приховують ґрунт, не можуть утримувати воду.

Про Захід