Коли змії вкладаються спати: чому на Воздвиження не варто ходити в ліс

Опубліковано:

27-го вересня християни східного обряду відзначатимуть одне з Дванадесятих свят (найважливіших свят церковного календаря) – Воздвиження Чесного Хреста Господнього, у народі просто Воздвиження, Здвиження, або Здвиги.

В основу свята, як вважають історики церкви, лягли дві події: у четвертому столітті був віднайдений Хрест, на якому розіп’яли Ісуса Христа; у сьомому столітті Хрест повернули з Персії до Єрусалиму.

Це одне з небагатьох церковних свят, під час якого вірники дотримуються суворого посту.

Згідно ж обрядового календаря давніх українців на Воздвиження земля “движиться” ближче до зими, тож дні потому можуть бути доволі холодними, а всі птахи вже відлітають до вирію.

Як пише знаний український дослідник та науковець Олекса Воропай, у книзі “Звичаї нашого народу. Осінь”, вирій постає в народній уяві, як тепла, беззимна країна, де мешкають виключно птахи та змії. Птаство живе в дилинах, а гадюки на пригірках та горах. Найпершою до казкової країни летить звичайна зозуля, адже саме в неї зберігається золотий ключ від вирію. А от власне на Здвиги до вирію рушає зміїне плем’я, у зв’язку з цим вірили, що на Воздвиження не можна ходити в ліс, адже це просто небезпечно. Тож, згідно народних уявлень про це свято, грибникам не варто вибиратися по гриби на Воздвиження.

Олекса Воропай записав моторошну історію, яка походить з Київщини, про дівчинку, яка не послухала батьків і таки пішла в цей день до лісу.

Мовляв, саме на Здвиги гадюччя сповзається у велетенську яму, де лиже гадючий камінь. Дівчинка, гуляючи лісом, провалилися в таку яму, а вилізти вже не змогла. То так і прожила разом із зміями аж до самої весни. Змії тягли з неї кров, а вона натомість лизала гадючий камінь. В день, коли змії виповзають на світ Божий – четвертого березня (Руфа), вона вибралася з ями та подалася до дому. Дівчина була така знесилена та немічна, що змогла дістатися дому, де розповіла про те, що з нею сталося, а потому одразу померла.

Народні прикмети:

  • Птахи дружно відлетіли у вирій – чекати суворої зими.
  • Журавлі полетять на Микити (28 вересня) – Покрова (14 жовтня) буде морозна; коли не полетять – зима настане пізніше.
  • Павутиння стелиться повсюдно – до тепла; мало павутиння – на суху осінь.
  • Осіння павутина – на ясну і погідливу погоду.
  • Добре вродив щавель – на теплу зиму.
  • Гуси летять високо – осінь буде тривалою.
  • Гуси свійські тримають дзьоби в пір’ї – перед заморозками.
  • Сире літо, а тепла осінь – довгою буде зима.
  • Бабине літо непогідне – осінь суха.
  • Дощ уранці, що бабині танці; дощ в обід – запрягай, додому їдь!

Про Захід

Про Захід