Луганчанка Ірина Мезеря представила закарпатцям авторські картини на склі (Фото)

Опубліковано:

20 вересня в обласному музеї народної архітектури та побуту власну творчість презентувала народна майстриня з Луганщини Ірина Мезеря.

Це перша виставка художниці в Західній Україні, досі з її мистецькими доробком знайомились на рідній Луганщині, а також в Ірпені, куди Ірина Мезеря через сумнозвісні події переїхала три роки тому, та в Києві. Педагог і науковець, свій дитячий хист до малювання взялась реалізовувати у віці 45-ти років, однак ні доволі пізній дебют, ані відсутність професійної художньої освіти не стали перешкодою для творчого поштовху та результативних пошуків власного шляху в мистецтві.

Об'ємна добірка з близько півсотні робіт (а це – майже половина доробку І.М.) знайомить із самобутньою авторкою, її широким жанровим і тематичним творчим діапазоном, багатим внутрішнім світом. Тут “оселились” поруч Богоматір (“Свята любов”) і “Данте”, “Луганчанка” та кохана Модільяні Жанна Ебютерн (“Пані в бордовому”), “Спогад про літо” й “Передчуття зими”, “Синя кішка на помаранчевому тлі” та ще багато образів. Утім, строкатість ця не заважає виставці бути достатньо цілісною – у стилістиці та благородній, багатій палітрі, як влучно визначив професор Сергій Федака – “візантійській”. 

Особливістю картин авторки, за словами голови Закарпатської обласної організації НСХУ Бориса Кузьми, є вже те, що вони написані на склі. У цій техніці в Україні нині працює обмаль митців, на Закарпатті – одиниці, тож виставка повинна зацікавити і шанувальників, і, чи не найперше, творців мистецтва. Крім того, народний художник України відзначив витончену, майже ювелірну роботу майстрині з найменшими деталями, надто – в картинах релігійної тематики.

На складності техніки загалом, а також на філігранній манері письма Ірини Мезері акцентували увагу і голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Губаль та колега по живопису на склі, відома закарпатська художниця Вікторія Кузьма, котра, до всього, вподобала й ідею оригінального представлення кожної картини в експозиції – у вигляді художнього авторського тексту-роздуму.

Привітали гостю з успішним виставковим дебютом на Закарпатті головний спеціаліст управління культури облдержадміністрації Вікторія Фролова, директор музею Василь Коцан та інші представники культурно-мистецької галузі у краї.

Свого відвідувача в залі обласного музею народної архітектури та побуту (2 поверх) виставка чекатиме до 2 жовтня.

Управління культури Закарпатської ОДА

Про Захід