Зберегти Карпати і водночас розвинути туризм. В Ужгороді обговорили, як це поєднати

Опубліковано:

Основний акцент Міжнародної науково-практичної конференції “Три “Т” у туризмі”, що відбулась 19 вересня в історичному центрі “Совине гніздо” у м. Ужгород, надавався збереженню природних надбань Карпат та сталому розвитку туризму в Карпатському регіоні у рамках реалізації Рамкової Конвенції з охорони та сталого розвитку Карпат. 

Питання сталого розвитку туризму з особливим акцентом на збереженні і охороні самобутньої і неповторної природи Карпат  – це питання для області, як і України в цілому, далеко не нове. Вже понад десять років тема активно обговорюється як на загальнодержавному та регіональному, так і на міжнаціональному рівні. Адже Рамкова Конвенція зі сталого розвитку Карпат була підписана ще у 2003 році 7 країнами так званого Карпатського регіону  з метою проведення всебічної політики та співпраці для охорони і сталого розвитку Карпат задля поліпшення якості життя, зміцнення місцевих економік та громад, збереження природних цінностей та культурної спадщини, підсилення транскордонного співробітництва.

На початку дії Конвенції, Україна активно долучилась до впровадження її положень, зокрема внесення змін у відповідні закони та нормативно-правові акти, розробка Стратегії та плану дій, проведення інвентаризації особливо цінних природних об'єктів, видів флори та фауни, проте цей напрямок не розвивався системно, особливо у частині розвитку туризму, а носив скоріш хаотичний характер. І тільки на початку 2017 року, через майже 14 років, Верховна Рада України приєдналась до  Протоколу про сталий туризм до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, який було затверджено ще в 2011 році країнами-учасницями Конвенції, тим самим висловлюючи намір та підтримку забезпеченню сталого розвитку туризму. Як результат, створено робочу групу з імплементації туристичної частини Рамкової конвенції при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України, у ході першої зустрічі якої прийнято рішення про відкриття Офісу Карпатської конвенції в м.Ужгород для координації діяльності у напрямку сталого розвитку Карпат на базі філії Європейського товариства дикої природи.

Однак на запитання представника цього товариства щодо основних напрямків діяльності Офісу, однозначної відповіді не прозвучало. Єдине, що зрозуміло, що згаданий Офіс, як і більшість структур і організацій неприбуткового характеру, працюватиме без жодної фінансової підтримки з боку владних структур, а відтак змушений самостійно шукати джерела свого фінансування, з акцентом на кошти міжнародної технічної допомоги. Лишається тільки сподіватись, що ця ініціатива не буде повністю залежати від довготривалих очікувань чергового траншу у рамках грантового проекту і не прикриється через відсутність грантових вливань.

Звичайно, відкриття чергової структури не є показником ефективності роботи у цьому напрямку, і на Закарпаття чекає чимала робота як органів влади, туристичного і супутнього бізнесу, громадських активістів і простих мешканців регіону для того, щоб наша область і весь Карпатський регіон став дійсно пізнаваною у Світі туристичною дестинацією, місцем, куди хочеться повертатись і не раз!

Надія Яшина, експерт з туризму, ГО “Фундація розвитку громадянського туризму”

 

Про Захід