В Ужгороді завдяки співпраці з Кошицьким театром запустили унікальний театралізований туристичний тур «Машина часу»

Опубліковано:

З кожним роком до Ужгорода приїздить все більше й більше туристів, відповідно, куди більше стає і тих, хто водить туристів на екскурсії. А віднедавна в місті з'явилася ще й дуже незвична екскурсійна пропозиція – перенестися на машині часу  у далеке минуле і пройтися вуличками Ужгорода у компанії його давніх мешканців. Звісно, це все лише фантазія, і справжньої машини часу екскурсоводи не мають. Однак покладаються на одну чудову людську здатність – уяву, котра й допомагає перенести учасників екскурсії у минуле Ужгорода. То що ж це за дивина – “Машина часу” – розкаже “Про Захід”.

Ідея створити театралізовану туристичну подорож Ужгородом належить Лесі Носенко, котра представляє Асоціацію студентів-економістів Закарпаття. Саме вона була координатором великого міжнародного проекту “Подорожуючі ляльки”, що тривав з листопада 2015-го до квітня 2017 року. “Подорожуючі ляльки” стали найбільшим результатом багаторічної співпраці між Кошицьким ляльковим театром та Закарпатським академічним обласним театром ляльок “Бавка”. Завдяки грантовому проекту Норвезького королівства (реєстраційний номер СВС01024) із залученням коштів держбюджету Словацької Республіки Кошицький самосправний край та Закарпаття змогли реалізувати кілька цікавих заходів, спрямованих на представлення спільної культурної спадщини двох країн та культурне виховання молодого покоління. Театральні постановки на основі історичних подій, які з успіхом показували у Кошицькому краї та на Закарпатті, телевізійні версії цих постановок, які транслюватимуть на телеканалах Словаччини та України, свято закарпатської культури – все це лише частина масштабних заходів проекту.

Одним із них  і став, зокрема, театралізований туристичний тур  “Машина часу”. “Цей тур – перший в Ужгороді туристичний продукт такого типу, – розповідає координатор проекту “Подорожуючі ляльки” Леся Носенко. – В його основі лежать легенди та герої, що оспівують Ужгород у словацько-українській виставі “Чарівна повітряна куля”, створеній Закарпатським обласним академічним театром ляльок “Бавка” та Ляльковим театром міста Кошице. Початкова ідея полягала у тому, аби зробити цікаву і дуже казкову екскурсію як для дітей, так і для дорослих. На відпочинок до Закарпаття приїздить дуже багато дітей з усієї України, та й узагалі питання розробки туристичних маршрутів і продуктів для дітей, зараз є надзвичайно актуальними. Зрозуміло, що підхід до дитячого серця треба шукати через гру, казку, ляльку, цікавих персонажів. Саме це ми і намагалися втілити в туристичному турі “Машина часу”. Тур унікальний тим, що вперше залучає театралів (акторів) і ляльок, які, власне, і допомагають нам зануритись в той древній історичний Ужгород, яким його бачили актори, торговці, графи та прості люди, котрі жили в різні епохи в різних державах, але в одному і тому ж місті Ужгороді”.

То що ж являє собою театралізована “Машина часу”? За розробленою програмою групу екскурсантів зустрічає біля будівлі Театру ляльок “Бавка” Ліхтарник дядя Коля та квіткарка Маргаритка. Вони переводять на символічному годиннику стрілки назад – і група “опиняється” у минулому. За допомогою ляльок актори-екскурсоводи розповідають про Ужгород від імені його мешканців: торговця на базарі, актора театру, голови міста, графа-володаря замку тощо. Усе це проходить дуже інтерактивно, наприклад, торговець загадує учасникам екскурсії загадки, а ті мають вгадати, що за тинґирицю, леквар та інші товари він продає.

Частина екскурсії є пішохідною, але для того, аби не втомлювати учасників, та для економії часу, деякі проміжки між зупинками група проїздить на спеціальному автобусі, прикрашеному символікою туру. Загалом екскурсія триває близько години. За цей час її учасники можуть побачити найцікавіші куточки Ужгорода, почути чим жило місто, який одяг носили його мешканці, що їли та пили, а також дізнатися про багатомовність Ужгорода, його багатонаціональність та багаторелігійність. У кінці подорожі кожен учасник групи отримує від екскурсоводів подарунки і вигляді карти з маршрутом, який вони подолали, та визначними місцями, які побачили. Мапу цю, до всього, можна ще й розмалювати.

Координатори проекту впевнені, що і діти, і дорослі залюбки їздитимуть у такі подорожі в часі. Те, що дорослим це так само цікаво, було випробувано на групі учасників міжнародної конференції проекту, котрі були дуже задоволені казково проведеним часом, із дитячим захопленням приймаючи участь у інтерактивних забавках, у тому числі і з розгадуванням загадок про продукти, які продає торговець.

Діти теж завжди сприймають тур позитивно. Актори, які працюють екскурсоводами, намагаються підібрати подачу інформації з огляду на вікову особливість слухачів, тобто, дітям її подають у спрощеному вигляді, а от дорослим вже щось і серйозніше можуть розповісти. Наразі ж вони готують ще й англомовну версію туру, аби машиною часу могли скористатися і іноземні туристи.

На час реалізації грантового проекту туристичні групи з шести осіб (саме стільки вміщує казковий автобус) збирали, розігруючи квитки під час вистав Театру ляльок “Бавка”, або винагороджуючи таким чином найуспішніших учнів творчих навчальних закладів, зокрема, Падіюну. Найближча ж безкоштовна подорож у супроводі акторів і ляльок пройде в Ужгороді вже на День міста. За можливістю реєстрації та точним часом екскурсії можна слідкувати на сайті “Discover Uzhhorod” (discover-uzhhorod.com). Незабаром же “Машина часу” матиме і власний сайт, де можна буде детально ознайомитися з умовами проведення туру та замовити його.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”  

Про Захід