Корпорація «Jabil» – у трійці світових лідерів із виробництва електроніки

Опубліковано:

Завод компанії “Jabil” в Ужгороді за 13 років роботи став для краю еталоном у багатьох сферах. Він дав роботу більше двом з половиною тисячам людей, залучив у економіку Закарпаття десятки мільйонів доларів інвестицій, показав, що таке соціальна відповідальність за працівників підприємства і як може комерційна структура бути активною у громадському житті краю. Між тим, завод є також дуже успішним у роботі, а разом із сотнею інших по всьому світу, входить до величезної структури корпорації “Jabil”

Компанія “Jabil” була заснована у 1966 році в Мічігані (США). Це сьогодні вона відома у всьому світі і входить до трійки компаній-лідерів, що працюють у сфері контрактного виробництва електроніки. А 51 рік тому це було скромне підприємство, яке почало діяльність із виготовлення друкованих плат.

Із тих пір сфери діяльності компанії лише розширювалися: медицина, енергетика, цифрова та побутова техніка, сільське господарство, аерокосмічна та автомобільна галузі, “розумний” будинок, засоби мобільного зв'язку, мережеве та телекомунікаційне обладнання – словом, усе, що потребує нових рішень та якісної електроніки. Замовниками цієї продукції у компанії “Jabil” є відомі підприємства з усього світу, серед них і такі гіганти мережевого обладнання й електроніки, як: “HP”, “Cisco”, “Johnson Controls”, “Philips”. Сьогодні компанія “Jabil” володіє понад сотнею заводів по всьому світі, на яких працює 180 тисяч робітників.

При цьому цікаво, що заводи “Jabil” не лише модернізують товари клієнтів, а й працюють у напрямку роботизації власних підприємств. Цю непросту задачу вирішує цілий штат науковців високотехнологічного центру розробок “Blue Sky Center”, який корпорація відкрила 2015 року у відомій на весь світ Кремнієвій долині в США. Керівництво корпорації “Jabil” вважає, що автоматизація дозволить вивести виробництво на якісно новий рівень. Та разом з тим зауважує: це аж ніяк не означає, що скоро роботи на заводах замінять всіх людей. Мета розробок полягає у тому, аби створити заводи майбутнього, на яких роботи виконують усю виснажливу, рутинну та малопродуктивну роботу, а люди натомість зайняті виконанням цікавіших стратегічних завдань.

Завод “Jabil” в Ужгороді теж є дуже сучасним, автоматизованим і продуктивним. Сьогодні він має другі в Європі потужності серед підприємств корпорації, може похвалитися успішною співпрацею з відомими компаніями-клієнтами, преміальною логістикою, низькою собівартістю виробництва та високопрофесійним колективом. Лише уявіть собі, коли завод у 2004 році починав свою діяльність, тут працював 21 робітник, зараз їх – більше 2500. 65% із них – це працівники виробничих ліній, 35% – офісні працівники. Чоловіків та жінок – приблизно порівну. Цікаво й те, що більшість штату заводу – це люди з вищою та технічною освітами. Працевлаштовані тут і люди з особливими потребами, котрим дуже важко знайти роботу. На сьогодні 69 працівників з інвалідністю можуть впевнено дивитися у завтрашній день у складі команди заводу “Jabil”.

Попри мрії компанії про роботизовані виробництва майбутнього, на українському заводі “Jabil” продовжують працевлаштовувати нових працівників. До нас на роботу вже приїздять люди з усіх куточків України. Керівники підприємства не втомлюються наголошувати на соціальній відповідальності перед своїми працівниками. У період стрімкої інфляції, який пережила Україна протягом минулого року, ужгородський завод двічі переглядав розмір заробітної плати своїх співробітників. Вже давно нормою для підприємства стало й безкоштовне харчування та транспортування працівників, пільгові абонементи у спортзал та басейн, дисконт в кінотеатр, безкоштовні курси англійської мови тощо.

Тут відкриті усі можливості для того, аби підвищити свій кваліфікаційний рівень, навчитися і розвиватися для освоєння нових можливостей. Вже два роки поспіль інженери ужгородського заводу представляють свій виробничий майданчик і свої досягнення на внутрішніх змаганнях компанії, а у 2016-му один із наших інженерів зайняв призове почесне 3-є місце на фіналі конкурс у Флориді (США). Якщо хтось із молодих фахівців заводу бажає збудувати міжнародну кар'єру, на підприємстві аж ніяк не стають цьому на заваді, навпаки – допомагають. На виробничих майданчиках “Jabil” в Угорщині, Нідерландах, Польщі, США працює вже чимало тих, хто всього кілька років тому починав свою трудову діяльність на ужгородському заводі. Лише з початку 2017 року роботу на європейських заводах корпорації отримали 15 співробітників.

Почати свою успішну кар'єру в родині “Jabil” може будь-хто. Оскільки корпорація робить ставку на молодий креативний і націлений на успіх штат розумних працівників, тут завжди чекають на людей з технічною та інженерною освітами. Однак відкриті двері заводу і для тих, хто має мінімальну кваліфікацію. Кожен, кого приймають на роботу на виробничу базу, мусить пройти навчання, тобто гарантовано отримати навички роботи на виробництві, навіть якщо до цього ніколи нічим подібним не займався.

Всебічна підтримка свого колективу – це, звісно, прекрасно, та коли велике підприємство бере активну участь ще й у громадському житті краю – то це двічі похвально. Ще від самого початку роботи заводу велика увага приділялася розвиткові інфраструктури навколо його території, проводилися благодійні заходи, екологічні освітні події, різноманітні свята. З року у рік “Jabil” показує, як потрібно працювати максимально ефективно і всередині підприємства, і за його межами, доводить, що глобальні корпорації здатні цінувати кожного робітника і бути корисними для того регіону, в якому вони працюють. Це і є основна перевага “Jabil” – компанії, націленої на майбутнє.

“Про Захід”

Про Захід