65% закарпатців, які стали жертвами торгівлі людьми, відмовляються від ідентифікації статусу

Опубліковано:

Упродовж двох днів, 13-14 вересня, фахівці державних структур та громадських організацій обговорювали в Ужгороді актуальні  проблеми захисту прав людини у контексті попередження насильства в сім'ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми. Однойменний семінар, організований Департаментом соціального захисту населення Закарпатської ОДА, зібрав представників Центрів гендерної освіти та сталого розвитку при Ужгородському національному університеті, Ужгородської організації Спілки жінок України, Закарпатської ГЖО “Веста”, Комітету медичної допомоги, ГО “Закарпатська громада”, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, ОБСЄ в Україні, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області та ін.

Заступник директора департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк зазначила, що “ми часто робимо вигляд, ніби у нас таких проблем немає. Але ми повинні будувати громадянське суспільство, а це можливо тільки у співпраці між державними інституціями, бізнесом, громадськими організаціями та громадянами. Тільки тоді вдасться протидіяти багатьом проблемам, наявним у нашому суспільстві”.

Про внесок організації у попередження та протидію насильства в сім'ї поінформувала юрист Комітету медичної допомоги Євгенія Мелеш, яка розповіла, що КМД надає допомогу не тільки громадянам України, але й іноземцям – біженцям, шукачам притулку. А серед їхніх досягнень – ремонтні роботи у Берегівській психлікарні, професійна підтримка персоналу Вільшанського дитячого інтернату та створення на його базі проекту “Парасолька”, завдяки якому молоді люди, які вийшли зі стін інтернату, отримують шанс розвиватися та інтегруватися у суспільство. Іншим аспектом діяльності КМД є підтримка та юридичний супровід іноземців, які тривалий час перебувають в Україні, але не мають офіційного статусу.

Є.Мелеш переконана, що Україні потрібна Стамбульська конвенція з прав людини, приєднання до якої змусить нашу державу виробити механізм співпраці та кооперації між різними державними структурами, інституціями, а також внести зміни до Закону, у тому числі й щодо протидії насильству та порушенню прав людини.

Про діяльність Закарпатської громадської жіночої організації Спілки жінок України “Веста”, яка уже понад 16 років працює у сфері протидії торгівлі людьми в Закарпатській області, розповіла її голова – Інна Сабадош. Ситуація у краї чи не найгірша по всій Україні, адже тільки за квітень-травень 2017-го року з області на заробітки виїхало 63 тисячі осіб. З 2013 року 23 особам надано статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, а на 1 січня 2015 року таких осіб було 17 (це найбільша цифра в Україні). Хоча лише за останні 5 років “Веста” надала допомогу понад 100 таким особам.  65% осіб, які постраждали від торгівлі людьми, стали жертвами трудової експлуатації, 20% – примусового жебрацтва, 10 – змішаної експлуатації, 5 – сексуальної. Найчастіше закарпатці стають жертвами торгівлі людьми у Росії, Польщі та Італії. Проте статус постраждалих отримує лише 35 відсотків осіб, а 65% відмовляються в ідентифікації через побоювання розголосу, чимало заробітчан бояться, що не зможуть знову виїхати за кордон, багато хто не знає куди звернутися за допомогою. Тому  у випадку, якщо ви стали жертвою торгівлі людьми, телефонуйте на Національну гарячу лінію за номером 527, де вам обов'язково допоможуть.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Лариса Фучко поінформувала учасників заходу, що фахівці місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги та бюро правової допомоги завжди готові надати безкоштовну юридичну підтримку всім, хто цього потребують. А знати як захистити свої права самому та підвищити правову свідомість усіх українців та навчити їх застосовувати права, гарантовані Конституцією та законами України, має на меті Всеукраїнський просвітницький проект “Я маю право!”,   започаткований Міністерством юстиції.

Після загального обговорення учасники семінару внесли свої пропозиції щодо вдосконалення та створення  механізмів реалізації державної політики з питань попередження насильства в сім'ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми.

Оксана Дудаш, Ужгород

Про Захід