Тячівська ОТГ першою в Україні видаватиме у своєму ЦНАПі біометричні паспорти

Опубліковано:

Тячівський район Закарпатської області за кількістю населення є найбільшим сільським районом України. На його території, яка займає 14% області, проживає понад 175 тис. чоловік. Великий відсоток працездатного населення традиційно виїздить на сезонні заробітки. В останні роки, здебільшого через розв'язану Росією війну проти України, вектор пошуку роботи змінився на 180 градусів. Тепер жителі сіл і містечок Тячівщини працюють, здебільшого, у центральноєвропейських країнах. Щоб потрапити туди – обов'язково потрібен закордонний паспорт, тому черги у райвідділенні ДМС є величезними, а строки виконання замовлень – тривалими.

Одним з перших кроків після створення Тячівської міської ОТГ, зініціативи її голови І.Ковача,  стало рішення створити для 21 тисячі жителів громади власний ЦНАП та оснастити його усією необхідною технікою. Будівля ЦНАП стане тим місцем, де кожен житель громади зможе отримати 62 види послуг. Тут, зокрема, проводитимуть державну реєстрацію права власності на нерухоме майно; оформлення та видачу внутрішнього і закордонного паспортів; реєстрацію місця проживання; отримання усіх документів, пов'язаних із землекористуванням; дозвільні документи для будівництва індивідуального житла, споруд для бізнесу; взяття на квартирний облік та багато іншого. Для виготовлення паспортів ЦНАП оснащено необхідним спеціальним обладнанням, а надання таких послуг вирішить питання доступності отримання паспортів.

Цими днями ЦНАП в Тячеві розпочав роботу в тестовому режимі та готується запропонувати мешканцям громади адмінпослуги. Устаткування для виготовлення документів уже встановлене. Таким чином Тячівська ОТГ стала першою громадою в Україні, де видаватимуть біометричні паспорти громадян України.

Офіційневідкриття ЦНАП відбудеться 23 вересня у рамках святкування дня міста. Придбання обладнання фінансує компанія SKL International (Швеція) у рамках  підписаного у січні цього року Меморандуму про співпрацю  щодо створення центрів надання адміністративних послуг в Україні. Кошти, отримані від адмінпослуг, будуть зараховані до бюджету місцевої ОТГ. Зважаючи на популярність послуги в Тячівській ОТГ по ID-паспортам для впорядкування черг розглядається можливість впровадження “електронної черги”.

Закарпатське РВ АМУ

Про Захід