Під крилом «ANGELS». Лікарі отримали шанс виграти війну з інсультом

Опубліковано:

Щопівгодини пацієнт з інсультом, якого можна було б врятувати, помирає або незворотньо втрачає працездатність тільки через те, що проходить лікування у непристосованій лікарні. Особливо гостро проблема стоїть у країнах Східної Європи, де тягар інсульту невпинно зростає через дієтичні ризики, неконтрольований високий кров'яний тиск та куріння. У переліку таких країн – і Україна. Кожен п'ятий наш співвітчизник помирає від інсульту, а кожен шостий стає інвалідом. Щоб виправити таку катастрофічну ситуацію, в Україні за підтримки Європейської організації інсульту започатковано Проект ESO EAST – Ініціатива ANGELS. Закарпатські медики відіграють у цій без перебільшення надважливій програмі особливу роль.

 

УКРАЇНА ПОМИРАЄ ВІД ІНСУЛЬТУ

Виконавчий  директор ГО “Українська асоціація боротьби з інсультом” Марина Гуляєва наводить страшні цифри, які відображають українські реалії: “Епідеміологія інсульту в нашій державі невтішна: 100 тис нових випадків інсульту щорічно, 40 тисяч пацієнтів помирає в перший рік, інші поповнюють ряди інвалідів, лягаючи тягарем на плечі родини та держави. Незважаючи на затверджені наказами МОЗ України стандарти лікування при інсульті, результати лікування та відновлення пацієнтів незадовільні. Вражає і середній вік, коли українці та українки стають жертвами хвороби: 62- 64 роки – це люди працездатного віку”.

За інформацією Марини Гуляєвої, менше ніж третина пацієнтів з гострим інсультом лікуються в інсультних відділеннях. Це означає, що тисячі хворих не отримують спеціалізованої допомоги, якої потребують невідкладно. Це потрібно змінювати, – наголошують українські лікарі. Але без допомоги європейських країн в питанні побудови системи дієвої медичної допомоги при інсульті не обійтися.

Проблема в тому, що в деяких країнах Східної Європи лікування інсульту додатково ускладнюють відсутність відповідних національних програм з охорони здоров'я, політики щодо створення інсультних блоків та стандартів лікування.

До прикладу, в Україні донині немає жодного сертифікованого інсультного центру, який відповідав би європейським вимогам, а тільки інсультні відділення при лікарнях. Деякі, як наприклад, у Мукачеві – дуже хороші. За  першими підсумками роботи Проекту ESO EAST/ Ініціатива ANGELS в Україні, представники Європейської інсультної організації відзначили спеціальною золотою нагородою Мукачівську ЦРЛ, визнавши її лікарнею, готовою до надання допомоги хворим з інсультом.

Важливо відзначити, що на Закарпатті ситуація краща, ніж загалом по Україні. На цьому під час науково-практичної Школи клінічних нейронаук “Карпатські читання-2017”, що відбулася в Ужгородському національному університеті, наголосив президент ГО “Українська асоціація боротьби з інсультом”, екс-міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук. За його словами, в нашій області непогано організована медична допомога при інсульті. До того ж у силу певних особливостей, у тому числі культурологічних та релігійних (зокрема, на користь ідуть часті пости, й відповідно, обмеження у їжі), кількість інсультів на 100 тисяч населення в області менша, ніж в інших регіонах України.

Проте динаміка все одно тривожна. За даними головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Олександа Пулика, у нашій області за останній рік зафіксовано 2778 інсультів. І з кожним роком ця цифра зростає. А хвороба – молодшає.

Михайло Орос, завідувач кафедрою неврології, нейрохірургії та психіатрії УжНУ наголошує, що проблема інсульту стосується не тільки людей старшого віку: “У мене є і 30-річні пацієнти з інсультом. Проблема в тому, що наразі немає волі влади організувати цю ланку медичної роботи так, щоб зменшити трагічні наслідки від інсультів, смертність та інвалідність. На жаль, немає бажання організувати систему на належному рівні. Можливо, цю правду неприємно чути. Але це правда. Лікарі наразі не можуть справитися з проблемою самостійно”.

 

АМБІТНА МЕТА – 250 УКРАЇНСЬКИХ МЕДЗАКЛАДІВ, ГОТОВИХ ЛІКУВАТИ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ

З 2015 року Європейська організація інсульту започатковувала 5-річний проект з метою поліпшення медичної допомоги та освіти щодо інсульту у Східній Європі (за статистикою, гострий інсульт – третя причина смертності в ЄС). Лев Приступюк, консультант Ініціативи ANGELS в Україні, розповідає, що нині цей проект імплементується в 11 країнах Європи. Проект досить гнучкий і може як стати частиною існуючих програм у тій чи іншій країні, так і бути самостійним проектом, спрямованим на зниження ризиків, пов'язаних із гострим інсультом.

“Реалізація проекту в Україні дозволить пацієнтам з інсультом отримувати лікування на однаковому рівні з будь-якою країною Європи, – каже Лев Приступюк. – Ми ставимо перед собою дві мети: покращити надання допомоги у вже існуючих лікувальних закладах та створити нові відділення для пацієнтів. Наше головне завдання – поліпшити якість життя після інсульту. Є світовий стандарт –  правило “золотих 60 хвилин” – максимальний час на те, щоб пацієнт з гострим інсультом був доправлений у лікарню, було встановлено діагноз і визначено тактику лікування. У Європі намагаються зменшити цей показник до 45 хвилин, а якщо він перевищує 1 годину, то таку лікарню закриють. Ми також повинні використовувати європейські настанови. Наразі ж мало котрий вітчизняний медичний заклад спроможний надати невідкладну допомогу пацієнту упродовж “золотих 60 хвилин”. Тому нині завдання української медицини – хоча б досягти статусу лікарень, готових у будь-який момент приймати хворих з інсультом”.

 Ініціатива ANGELS планує охопити всі регіони нашої країни та імплементувати європейські стандарти з надання медичної допомоги щонайменше в 250 лікарнях, котрі зможуть забезпечувати висококваліфіковану допомогу пацієнтам. А загалом – у рамках всеєвропейського проекту – заплановано створити спільноту із щонайменше 1500 інсультних центрів, які щоденно працюватимуть над покращенням якості лікування кожного пацієнта з інсультом у Європі. Досягти цієї мети мають до травня 2019 р.

 

В УЖГОРОДІ МОЖЕ БУТИ СТВОРЕНИЙ ОДИН ІЗ ПЕРШИХ В УКРАЇНІ ІНСУЛЬТНИХ ЦЕНТРІВ

У тому, що Ініціатива ANGELS на Закарпатті була представлена медичній громадськості та ЗМІ саме під час проведення Школи клінічних нейронаук “Карпатські читання” немає нічого дивного. По-перше, це одна з найцікавіших і найважливіших медичних подій західного регіону, яка щорічно відбувається в Ужгороді і збирає величезну кількість провідних лікарів. А по-друге, лікарі-нейрохірурги постійно беруть активну участь у освітніх і просвітницьких заходах, що стосуються проблематики інсульту. Адже не менше 30 % людей з інсультом потребують хірургічної допомоги.

Президент Української асоціації нейрохірургів, ректор УжНУ Володимир Смоланка пояснює, чому важлива Ініціатива ANGELS: “Ця освітня програма має допомогти створити в Україні центри з надання ефективної допомоги хворим з інсультом. Є цілий ряд засобів, які використовуються в цій програмі – наприклад, створено низку симуляційних кабінетів. Лікар заходить туди – там макет або людина, яка симулює хворобу. Лікарю надають інформацію і він має покроково визначити, що робити в такій ситуації. Всі ці симуляційні завдання також можна пройти онлайн. Це дуже добре, бо призводить до того, що лікар вчиться дуже швидко орієнтуватися в ситуації. ANGELS привчає медичного працівника діяти дуже швидко”.

Марина Гуляєва додає: “Українська асоціація боротьби з інсультом” у співпраці з товариствами неврологів та інших медиків наполягає: лікування інсульту – це командна робота і “швидкої”, і нейрологів, і анестезіологів, і радіологів, і лаборантів, і керівництва лікарні. Тому ми проводимо безкоштовні навчальні тренінги для таких мультидисциплінарних інсультних команд”.

“Терапевтичне вікно при інсульті, коли лікар може врятувати життя пацієнта, становить 4,5 години, – продовжує професор Володимир Смоланка. – За цей час родич має розпізнати інсульт, викликати “швидку”, медики мають приїхати, зорієнтуватися в ситуації, зв'язатися з лікарнею і попередити, що є потенційний кандидат на тромболізис (методика розчинення тромбу, що сприяє відновленню у хворого нормального кровотоку при інсульті і до 27% підвищує його шанси вижити й уникнути інвалідності – Я.С.). Лікарня має бути готовою оперативно провести необхідні діагностичні заходи і невідкладне лікування”.

Наразі, як уже йшлося вище, в Україні дуже мало медичних закладів, здатних швидко і якісно надати таку допомогу хворим з інсультом.  Хоча, до прикладу, у сусідній Словаччині сучасні інсультні центри (з новітнім обладнанням і підготовленим персоналом) працюють навіть у таких невеликих містечках, як Собранці, Міхаловці чи Требішов.

Утім, саме в Ужгороді може бути створений один з перших в Україні сертифікованих інсультних центрів. Його можуть відкрити на базі Обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології, – дітища Володимира Смоланки. Правда, є одне “але”, яке не залежить ні від самого професора-нейрохірурга, ні від команди лікарів Центру. А насамперед – від обласної влади.

“Представниця Ініціативи ANGELS Юлія Вадзюк відвідувала наш Центр і була дуже задоволена організацією роботи, вражена рівнем підготовки і кваліфікації наших лікарів, – каже Володимир Іванович. – Пані Юлія сказала, що у нашого Центру нейрохірургії та неврології є шанс і всі можливості стати одним із перших в Україні інсультних центрів. Але це можливо за умови добудови корпусу. На жаль, це вже довгобуд, ми восьмий рік його зводимо і ніяк не можемо завершити”.

Залишається сподіватися, що це питання таки вдасться вирішити і наша область не втратить нагоду стати одним із перших регіонів країни, що матиме сучасний інсультний центр, який відповідатиме європейським стандартам. Наразі ж наші лікарі вчаться і вчать інших, проходять тренінги від Ініціативи ANGELS і проводять нові наукові дослідження, тримаючи руку на пульсі. До речі, як повідомив Володимир Смоланка, наступна конференція Української асоціації нейрохірургів буде присвячена саме проблематиці лікування інсульту.   

 

Ярослав Світлик, спеціально для “Про Заходу” 

Про Захід