Оприлюднили моніторинг фінансової спроможності об'єднаних громад

Опубліковано:

Сьогодні лунають різні оцінки ефективності реформи місцевого самоврядування, зокрема таких її етапів, як добровільне об'єднання територіальних громад та фінансова децентралізація. Однак, будь-які висновки мають базуватися на реальних показниках, які відображають попередні результати реформи. Адже ще не всі її завдання втілені в життя.

Експерти Центрального офісу реформ при Мінрегіоні здійснили детальний аналіз фінансової діяльності органів місцевого самоврядування та підготували розширений моніторинг фінансової спроможності 366 об'єднаних територіальних громад (ОТГ) у розрізі кожної з областей за підсумками першого півріччя 2017 року. Аналіз здійснено за такими показниками:

  • обсяг власних доходів ОТГ на 1 мешканця та динаміку їх збільшення;
  • рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах);
  • обсяг капітальних видатків на 1 мешканця;
  • питома вага видатків на утримання службовців в ОТГ у власних ресурсах громади (без трансфертів) та співвідношення службовців і кількості жителів на 1 службовця.

Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ поінформувала, що моніторинг надає можливість оцінити поточний стан та потенціал кожної громади в частині її фінансової спроможності, проаналізувати ефективність використання наявних ресурсів та визначити пріоритети подальшої діяльності у нарощуванні дохідної частини бюджету та оптимізації напрямків використання наявних коштів. 

На прикладі Дніпропетровської області, експерт провела аналіз показників:

Оцінка фінансової спроможності 34 ОТГ Дніпропетровської області за І півріччя 2017 року

Фактичні надходження власних доходів на 1 мешканця по об'єднаних територіальних громадах Дніпропетровської області за І півріччя 2017 та 2016 років

“Якщо подивитися на бюджетні показники та місця в рейтингу ОТГ, то бачимо, що прослідковується закономірність між фінансовою спроможністю та чисельністю населення громади. Справа в тому, що у великих громадах більш вигідно розвивати малий та середній бізнес, оскільки там є достатній трудовий ресурс, більш ємний місцевий ринок збуту товарів і послуг та кращі перспективи для сталого розвитку громади. І, зверніть увагу, чим менше громада має в своєму бюджеті власних ресурсів, тим більша частка витрат в бюджеті припадає на утримання управлінського апарату і менше спрямовується на капітальні видатки”, – пояснила Яніна Казюк.

Вона відзначила, що незалежно від розміру громади, фактичні надходження власних доходів на 1 мешканця по всіх ОТГ за перше півріччя 2017, у порівнянні з відповідним періодом 2016 року, зростають. Звісно, що ті громади, які об'єдналися ще у 2015 році та минулого року вже мали зарахування 60% ПДФО до своїх місцевих бюджетів, мають темпи зростання доходів менше, ніж ті, які об'єдналися у 2016 році та тільки з 2017 року отримали до своїх бюджетів зарахування 60% ПДФО.

Нові громади тільки з цього року нарощують свої “фінансові м'язи” та показують результати з господарського управління ресурсами, спрямовуючи кошти на ремонт і реконструкцію доріг, інфраструктуру бюджетних закладів та на розвиток територій.

Експерт нагадала, що в Україні об'єднання територіальних громад будується на принципі добровільності прийняття ними рішення щодо об'єднання. Однак зауважила, що при прийнятті такого рішення, громадам необхідно ретельно прораховувати фінансові показники, щоб зрозуміти, чи буде така громада спроможною вирішувати всі питання місцевого значення і який в неї потенціал для подальшого розвитку.

“У центрі уваги реформи – людина. Вона потребує якісних послуг – медичних, освітніх, адміністративних, комунальних, культурних. Вона потребує належних умов для своєї самореалізації. Громаді є сенс об'єднуватися, якщо за всіма підрахунками вона здатна буде це все забезпечити”, – зазначили Яніна Казюк.

Експерт додала, що підготовлений рейтинг ОТГ є корисним як для них самих, бо зможуть побачити, над чим їм необхідно працювати, так і для потенційних об'єднаних громад.

Ознайомитися з даними загального рейтингу фінансової спроможності 366-ти ОТГ за підсумками І-го півріччя 2017 року можна ТУТ.

Прес-центр ініціативи “Децентралізація влади”

Про Захід