Закарпатці після прокладання асфальту перекривають дорогу лавицями й возами, щоб не пошкодити її

Опубліковано:

У суботу (9.09) Геннадій Москаль здійснив робочу поїздку на Тячівщину, щоб напередодні фестивалю “Закарпатська свальба” проінспектувати масштабний капітальний ремонт доріг, що розпочався в селах Усть-Чорнянського куща. Дороги у цьому напрямку, який до минулого року був тупиковим, найбільш запущені в усій області – ямковий ремонт тут робився раз на 8 – 10 років, а в крайніх селах (наприклад, Німецькій Мокрій) асфальту взагалі ніколи не було. Минулого року Г.Москаль ініціював між Колочавою та Німецькою Мокрою будівництво лісової дороги, яка з'єднала Міжгірський і Тячівський райони й дала дуже потужний поштовх розвитку туризму. Тоді ж був прокладений перший відрізок суцільного асфальтного покриття в Н.Мокрій. А цього року роботи продовжилися. Зараз ремонтники – румунська фірма “Трамеко” – продовжує встеляти суцільним асфальтним покриттям дорогу в Німецькій Мокрій, рухаючися в напрямку Руської Мокрої, а далі роботи триватимуть до Лопухова, Усть-Чорної та Красної. Фінансування ремонту здійснюється з різних джерел, однак левову частку коштів з ініціативи голови ОДА покриває “дорожній експеримент”. Мешканці Н.Мокрої, котрі ніколи не бачили в своєму селі асфальтоукладників, одразу після прокладання суцільного асфальту самі перекривають дорогу лавицями й возами, щоб не дозволити рух по свіжому асфальту до його повного застигання.

– Люди досі не можуть повірити, що в їхньому селі буде асфальтна дорога, побудована сучасною європейською фірмою за останніми технологіями, – каже голова Тячівської РДА Василь Дем'янчук. – Вони цілими сім'ями підходять до Г.Москаля й  дякують йому, по-перше, за лісову дорогу до Колочави, а, по-друге, за асфальтну дорогу в Німецькій Мокрій. Хочу наголосити, що з 2015 року це вже 12-й приїзд Г.Москаля в Усть-Чорнянський кущ, при тому, що до 2015 року голови ОДА прилітали сюди тільки кілька разів на вертольотах під час катастрофічних паводків. До речі, свою квоту депутата обласної ради в розмірі 500 тисяч гривень Г.Москаль також віддав на будівництво дороги в цьому кущі Тячівщини.

В Усть-Чорній голова ОДА провів нараду з керівництвом району, обласними депутатами від Тячівщини та головами Русько-Мокрянської, Лопухівської, Усть-Чорнянської та Краснянської сільських рад. Головне питання – продовження ремонту доріг ще цього року.
– До кінця вересня підрядники мають встелити суцільним асфальтом дорогу через Німецьку Мокру, Руську Мокру й повернути до Лопухова, – наголосив Г.Москаль. – 1 жовтня ми проведемо тут відновлений фестиваль кедровиці (настоянки з шишок кедра). А потім роботи продовжаться в напрямку Красної. Наше завдання – вкрити суцільним асфальтом весь цей відрізок, і ми дуже сподіваємося, що погода дозволить це зробити до настання морозів. Я розумію, що це дуже складна робота, ніхто з підрядників спочатку не хотів за неї братися, оскільки по суцільному бездоріжжю доводиться возити і важку спецтехніку, і асфальт. Однак якщо ми вже взялися за роботу, вона буде виконана, незважаючи на всі труднощі. Протягом минулого й цього року ми зробили серйозні берегоукріплення вздовж гірської річки, а тепер вийшли на фінішну пряму – ставимо суцільний асфальт. Залучаємо для цього всі можливі джерела фінансування – “дорожний екперимент”, Держфонд регіонального розвитку, екологічні збори, обласний бюджет. Робимо все можливе для того, щоб перетворити цей колись депресивний, але дуже мальовничий куточок Закарпаття на процвітаючий.

Про Захід