Майбутнє настало: Підвиноградівський дитсадок гріє не газ, а … вода

Опубліковано:

З початком осені в Україні традиційно розпочинаються розмови про новий опалювальний сезон і тарифи на газ. Всі в очікуванні – чи здорожчає під зиму блакитне паливо? Точніше, всі, крім тих, хто відмовився від обігріву газом і перейшов на альтернативні технології опалення. А таких споживачів з кожним роком стає все більше. Останнім часом енергоощадні технології активно впроваджують не тільки в приватному секторі, а й у бюджетній сфері.

У закарпатському селі Підвиноградів, в якому побував кореспондент “Про Заходу”, триповерховий дитячий садок на 250 дітей вже третій рік поспіль обігрівається без використання блакитного палива. Тут запровадили сучасну екологічну енергозберігаючу технологію – встановили тепловий насос, який забезпечує величезне приміщення садочка теплом землі.

Навіть у минулу люту зиму газові котли не вмикали

Надія Данкович, яка працює завідувачем Підвиноградівського ДНЗ вже 35 років, розповідає, що ідея економити на опаленні виникла кілька років тому. Раніше садок обігрівався газом. Спочатку від загальної котельні, яка гріла й сільську раду, і дитсадок. Потім, щоб зменшити споживання блакитного палива, у 1997 році збудували окрему котельню для ДНЗ. Але витрати під час опалювального періоду все одно були величезними.

“Залежно від того, якими холодними були зими, садочок спалював 4-5 тисяч кубометрів газу на місяць, – пригадує Надія Андріївна. – У середньому за опалювальний сезон ми використовували 20-25 тисяч, іноді замовляли навіть до 30  тисяч “кубів”. Тепер газ взагалі не використовуємо. У 2015 році ще спалили 200 “кубів”, і більше з того часу його не споживаємо. Котельню законсервували, залишивши котли на випадок надзвичайної ситуації, і вже три зими обігріваємо приміщення садочка теплом із землі”.

Теплові насоси останнім часом стають дуже популярними серед українців. Вони бувають трьох типів – водяні, ґрунтові і повітряні – залежно від того, звідки береться тепло для обігріву. У Підвиноградові встановили насос типу “вода-вода”, тобто теплова енергія води зі свердловини глибиною 50 метрів, яку віддавна мав дитсадок, передається воді, що циркулює в системі опалення дитсадка.

Загалом принцип роботи теплового насосу аналогічний до холодильника. Тільки в холодильнику тепло переноситься з внутрішньої камери на задню стінку, а в тепловому насосі із зовнішнього середовища – в систему опалення.

Джерелом тепла для теплових насосів типу “вода-вода” можуть бути поверхневі (ріки, озера) або ґрунтові води (свердловини), а також скидна вода технологічних установок. Завдяки тому, що взимку температура води глибоко в землі висока, річна ефективність застосування пристроїв типу “вода-вода” виявляється найвищою. До речі, навіть минулої холодної зими, коли лютували найсильніші морози, газові котли у Підвиноградівському дитсадку не запалювали – тепловий насос не підвів.          

Економно, практично і зручно

На реконструкцію системи опалення у Підвиноградівському ДНЗ і запровадження зеленої енергоощадної технології пішли немалі гроші. За інформацією завідувачки дитсадка, загальний кошторис проекту станом на 2012 рік складав 690 тисяч гривень.

 “Один котел за 100 тисяч у формі реклами нам дала фірма “Тепло”, яка виграла тендер на цю роботу. Потім долучилися до фінансування районна і сільська ради, ми самі довго-довго збирали гроші. Тоді в садочку ніякі інші роботи не проводили, все відклали, але врешті-решт зібрали необхідну суму, – розповідає Надія Данкович. – Київські спеціалісти приїхали, взяли проби води на експертизу, визначили потужність свердловини і почали міняти систему опалення. До речі, я дуже вдячна нашому односельчанину Павлу Петровичу Добоні, на той час голові батьківського комітету, який нам допоміг із цим проектом. Він спеціаліст у цій сфері, тож взяв на себе велику частину роботи. І зараз, коли мені треба з'ясувати якісь нюанси, я телефоную Павлу Петровичу і консультуюся в нього”.

Ще одна перевага нової системи опалення у тому, що її дуже просто обслуговувати. Нині садок економить гроші, які раніше йшли на оплату двох кочегарів, що обслуговували газову котельню. Одну ставку залишили, щоб був працівник, який час від часу перевіряв би роботу системи, контролював процес. Але тепер тут не треба днювати й ночувати, як із газовою котельнею – там кочегари чергували щодобово. Зараз потрібна хіба профілактика системи і зрідка треба чистити фільтри. За три роки система не давала збоїв.

“Були випадки, коли кочегар не міг прийти і я сама все робила, – дивує Надія Андріївна. – Насправді тут усе дуже просто. Я подзвонила Павлу Петровичу, пояснила, що мені потрібно, він сказав, що робити, і я сама справлялася. Ця система комп'ютеризована і все працює автоматично. Ми задаємо параметри і зараз на всіх трьох поверхах садочку однакова температура. Поки в нас були газові котли, то наверху було тепло, а внизу діти парилися. Тепер поставлені три автономні насоси – кожен на окремий поверх. Це дуже економно і практично”.

Обладнання не вимагає постійної присутності обслуговуючого персоналу, працює в автоматичному режимі і забезпечує подачу в систему максимально можливої кількість енергії. І автоматично регулює необхідні обсяги енергії: якщо, припустимо взимку ввечері різко потепліло і не потрібно працювати на повну потужність, нічого страшного – система не перевикористає електроенергію, а самостійно відрегулює подачу тепла до необхідної температури в приміщенні. Якщо ж різко похолодає – автоматика так само одразу ж відреагує. 

Утепливши фасад і замінивши вікна, отримали колосальний ефект

Утім, встановлення теплового насоса – не єдине розумне рішення керівництва дошкільного закладу. Ба більше, невідомо, чи було б так само тепло підвиноградівським діткам у люті морози минулої зими, якби перед тим будівлю дитсадка капітально не утеплили і не замінили старі вікна на сучасні енергоощадні.

Ще в 2011 році ДНЗ у Підвиноградові став переможцем конкурсу Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-II”. Проект “Впровадження енергозберігаючих заходів у дитячому садку с.Підвиноградів шляхом проведення капітального ремонту фасаду будівлі”, загальний кошторис якого становив 172 тисяч гривень, був підтриманий міжнародними донорами. Тоді ж у рамках програми ПРООН було реалізовано подібні проекти у ще трьох селах Виноградівського району – у Великій Копані, Шаланках та Чорнотисові.

Заміна вікон у підвиноградівському дитячому садочку і утеплення стін будівлі виконувалися на умовах співфінансування: ПРООН виділила 80 тисяч гривень, 5% від суми кошторису зібрала громада села, 72 тисячі гривень виділив районний бюджет і майже 12 тисяч – сільська рада. Так спільними зусиллями вдалося утеплити будівлю дитсадка, а згодом із сільського бюджету було виділено кошти й на оздоблювальні фасадні роботи.

За словами Надії Данкович, унаслідок реалізації всіх цих енергоефективних заходів дитячий садок у Підвиноградові під час опалювального сезону економить 25-30 тисяч гривень щомісяця.

“Ми дуже задоволені, адже і діткам, і працівникам дитсадка тепер комфортно й тепло. Щоправда, хотілося б завершити заплановане і мати за рахунок енергії землі ще й гарячу воду для всіх груп. Наразі ми гріємо воду шістьма бойлерами, які споживають багато електроенергії. Проектувальники, коли встановлювали тепловий насос, передбачили, що один котел працюватиме на обігрів приміщення, а інший нагріватиме воду, яку споживаємо. Поки що працює тільки один, і нам його вистачає, повторюся, навіть у найбільші морози. А другий котел не використовуємо, бо на дооснащення системи не вистачає коштів. Я дуже сподіваюся, що з часом з'явиться фінансова можливість і ми зробимо розводку труб і запустимо другий котел. Тоді мали б і гарячу воду, і величезну економію електроенергії” – каже, прощаючись, завідувачка дитсадка.

… Уже готуючи до публікації цей матеріал, ми дізналися, що Надія Андріївна скромно промовчала про один цікавий факт. Виявляється, Підвиноградівський ДНЗ офіційно визнаний одним із найкращих в області. А точніше – посів третє місце в обласному конкурсі на кращий сільський дитячий садок Закарпаття. Побачивши цей дитсадок на власні очі, запевняємо: це визнання – заслужене.

Ярослав Світлик, спеціально для “Про Заходу”

Від редакції: сподіваємося, що керівники Виноградівської РДА чи, може, навіть Закарпатської ОДА, прочитавши цю статтю, знайдуть можливість посприяти у реалізації сміливих планів керівництва Підвиноградівского ДНЗ. Для відповідальної місцевої влади, на нашу думку, допомога одному з кращих дитсадків краю у завершенні унікального енергоощадного проекту мала би бути справою честі.

Про Захід