Ужгород перестав бути непублічним містом

Опубліковано:





Сьогодні, 11 листопада, в Ужгороді відбулася презентація результатів всеукраїнського вимірювання індексу публічності місцевого самоврядування від ГМ ОПОРА.

Протягом останніх чотирьох місяців представники мережі ОПОРА та партнерських організацій аналізували рівень відкритості, прозорості та підзвітності міських рад. Дослідження охопило усі обласні центри країни, а його результати дозволили сформувати окремий рейтинг публічності міських голів, виконавчих органів та депутатського корпусу. В ході вимірювання учасниками було подано більше 700 запитів на отримання публічної інформації і здійснено близько 400 моніторингових візитів.

За словами Святослава Бабілі, координатора проекту “Вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування” в Закарпатській області, цьогоріч індекс публічності Ужгорода − 43% проти 32% минулого року. Таким чином змінивши рівень оцінки з “непублічного” на з “низьким рівнем публічності”. Ужгород цього року ділить 17-19-е місця з Полтавою та Житомиром за цим показником в загальному всеукраїнському рейтингу.

Також координатор проекту в Закарпатті надав інформацію про публічність у розрізі трьох суб'єктів: голови − 42%, депутатів − 40% і виконавчих органів влади − 47%.

Зокрема є інформація про міського голову, але є зауваження щодо прозорості кадрової політики. Як відзначив Святослав Бабіля кадрова політика доволі закрита тема. Більшість програмних документів − оприлюднені, однак є певні питання до інформації щодо генплану, інформація про який не є розміщеною публічно в повному обсязі.

Виконавчі органи покращили свої показники, зокрема через впровадження центру адміністративних послуг, який минулого року ще не працював. Через доволі якісну роботу ЦНАПу покращився показник доступності адмінпослуг − 57%.

“Наразі ЦНАП надає майже 80 видів адмінпослуг, а в планах збільшити їх до 150-ти. Також плануємо продовжити робочий час центру до 8-ї вечора, крім того, робочою зробити і суботу. Аби ужгородці, які працюють, змогли скористатися послугами центру”, − повідомив керуючий справами міськвиконкому Ужгородської міської ради, Олександр Волосянський.

Ще один проблемний показник − підзвітність. Адже законодавство передбачає цілу низку звітів, які мають бути в публічному доступі. Підзвітність міського голови лише 14%. Окремі депутати пробують звітувати, але це не системна робота, − відзначив Святослав Бабіля.

 Про Захід 

 


Про Захід