Упродовж десяти років у Закарпатті втопилося понад 700 чоловік

Опубліковано:

Або кожний десятий із загальної кількості загиблих внаслідок зовнішніх причин смерті, інформує Віталій Геча, завідувач сектору обробки даних демографічної та соціальної статистики.      

Смертність через утоплення серед різних зовнішніх причин смерті знаходиться на четвертому місці після дорожньо-транспортних пригод, самогубств та випадкових отруєнь. Упродовж останніх років кількість загиблих через випадкові утоплення була різною. Найбільшу кількість утоплень зафіксовано у 2000 році – 11,3%, найменшу у минулому році – 3,5% від загальної кількості загиблих внаслідок зовнішніх причин смерті.

 Загалом за останні 10 років через утоплення загинуло 701 особа або кожний десятий із загальної кількості загиблих внаслідок зовнішніх причин смерті. Торік в області внаслідок випадкових утоплень загинуло 28 осіб, що  в тричі менше, ніж у 2015 році.

                Оскільки утоплення, на відміну від інших причин смерті, носять сезонний характер, найбільша їх кількість  припадає на літні місяці. Із загальної кількості утоплених у 2016 році більше двох третин зафіксовано у травні-серпні. Разом з тим, внаслідок різних обставин, мали місце утоплення в інші пори року.

За січень–липень 2017р. зафіксовано 40 смертельних випадків внаслідок випадкових утоплень. За цей період випадкові утоплення зафіксовано у більшості адміністративних одиницях області, крім міста Хуст, Великоберезнянського та Свалявського районах. Кількість загиблих у сільській місцевості майже втричі більша, ніж у міських поселеннях. Аналіз кількості загиблих за місцем їх смерті засвідчує, що переважна більшість утопилося в річках Латориця  та Уж. 

Серед загиблих – 7 дітей у віці до 14 років.

Кількість чоловіків, які загинули від утоплень  майже у 5 разів більше, ніж жінок.

         Аналіз даних засвідчує, що у зв'язку із зростанням  рівня смертності від утоплень, в області вкрай недостатнім є кількість плавальних басейнів, в яких діти змогли б навчатись плавати, а відтак і кількість загиблих з цієї причини могла б скоротилась до мінімуму.         

                                                     

Про Захід