Арома-грядки та будиночки для комах – на Закарпатті відбулася Міжнародна Літня Школа для молоді від ЕКОСФЕРИ (Фото)

Опубліковано:

Міжнародна Літня Школа на тему “Елементи пермакультури в урбанізованому середовищі” для молоді від ЕКОСФЕРИ цього року відбулася з 20 по 27 серпня. У Літній Школі взяли участь представники громадських екологічних організацій та активна молодь – як це вже стало традицією – з різних куточків України: Вінниці, Кривого Рогу, Львова, Миколаєва, Полтави та усього Закарпаття. До участі у програмі табору також була запрошена також лекторка з Австрії – Кордула Фьотч.

Програма Літньої Школи розпочалася зі збору в Ужгороді, де його учасники ознайомились з діяльністю ГО “ЕКОСФЕРА”. Пізніше відбулась екскурсія містом, під час якої учасники Літньої Школи змогли ознайомитись з історичною частиною міста, відвідали Ужгородський замок та інші історико-архітектурні пам'ятки.

Далі учасники попрямували на Міжгірщину, в НПП “Синевир” на одне із 7 природних чудес України – гірське озеро Синевир. До програми увійшли правила таборування у природі та знайомство з біорізноманіттям Карпат.

Основна програма Літньої Школи проходила у с. Нижнє Селище на Хустщині. Саме там розмістилась Літня школа, обравши для цього гостел від міжнародного кооперативу “Лонґомай”. Простий і затишний гостел дозволив реалізувати усі задуми та виконати програму Літньої Школи.

Тут відбулися семінар та практичний воркшоп на тему “Ґрунт і компостування в роботі з дітьми”, який проводила австрійка Кордула Фьотч. Цікава презентація була підкріплена практичними вправами. В наступні дні учасники Літньої Школи створили арома-грядку та будиночок для комах біля гостелу. В подальшому наступні мешканці гостелу зможуть додати до асортименту грядки ще інші цікаві пахучі рослини. Арома-грядки не лише створюють настрій своїми пахощами, деякі рослини можна використовувати для приготування їжі та напоїв. 

Будиночок для комах також є цікавим елементом живого середовища в урбопросторі. Це місце, де комахи можуть знайти прилисток у просторі серед бетону та асфальту.

Практична діяльність змінювалась дискусіями, обміном досвіду та прогулянками селом та околицями Нижнього Селища.

Основною ідеєю Літньої Школи був обмін досвідом та набуття теоретичних й практичних знань, умінь та навичок організації доступного зеленого простору в урбанізованому середовищі сучасних міст.

Міжнародна Літня Школа була проведена за підтримки Австрійського бюро співробітництва у Львові, містом Відень та Управлінням молоді і спорту Закарпатської ОДА.

Про Захід