Традиції на Успіння: Коли почнеться «молоде» бабине літо

Опубліковано:

Завтра, 28-го серпня православні та греко-католики відзначатимуть одне з дванадцяти найбільших свят церковного календаря східного обряду – Успіння Пресвятої Богородиці.

Успіння свято дуже величне: в цей день вшановують смерті (успіння) Діви Марії, Богородиці, матері Спасителя Ісуса Христа.

В народі цей день часто називають просто Успіння, або Перша Пречиста. На Успіння закінчується двотижневий піст – Спасівка, тож ті, хто дотримувалися посту можуть розговітися скоромним.

Водночас у давнину це свято мало важливе значення у господарському календарі наших предків. Саме в період Першої Пречистої відбувається озимий посів, а також в садах – збір врожаю. Залишаються ще тільки “зимові” сорти яблук та деяких груш. Оскільки до Успіння годилося закінчити всі найосновніші польові роботи, то, якщо з якихось причин хтось не встиг цього зробити, організовувались громадські толоки

Після цього свята дівчата в селі вже звільняються від тяжкої роботи. Приповідка каже: “Прийшла Перша Пречиста – стає дівка речиста” – багато говорить, бо немає вже що робити.

З першою Пречистою пов'язаний ще один цікавий обряд – заготівля калини. Шанували її не лише за плоди, вона виконувала символічну роль у багатьох обрядах, зокрема в поховальних і весільних.

Проводжаючи людину в останню путь, труну обвивали її цвітом або кетягами; калина прикрашала весільний коровай, нею оздоблювали вінець молодої, як ствердження дівочої недоторканості і цнотливості.

Після Успіння Пресвятої Богородиці господарі, що мають дорослих дітей, готуються до весільного сезону.

Усі знали: де під стріхою висить калина – туди можна засилати сватів. Тому, починаючи з Пречистої, дівчата постійно ходили в “похід по калину”. Але найчастіше відбувалося це на Успіня Божої матері.

У цей період відбувалися зговори, оглядини, заручини, яких з нетерпінням чекали дівчата. Тому й казали “Старости на Пречисту – в хаті речисто. Після Успіння вже починається “молоде” бабине літо, що триває до 11 вересня. Якщо о цій порі гарна погода, то “старе” літо обов'язково має бути непогідним.

“Про Захід”

 

 

 

Про Захід