Скоро в Ужгороді можна буде почути «Visual Music»

Опубліковано:





Що далі, то частіше творчі люди у пошуках нових форм вираження застосовують у своїй роботі синтез кількох видів мистецтв. От і відомій піаністці Анжеліці Фукс стало затісно в рамках традиційного фортепіанного виконавства. Молода ужгородка, яка встигла побувати на найкращих світових сценах, стати переможницею кількох престижних конкурсів, отримати цілком гідну роботу за кордоном, раптом все полишила і повернулася додому заради реалізації своєї давньої мрії.

“Ще років у 15-ть, під час навчання у Будапешті, мені захотілося спробувати поєднати музику з фотографією, з якимось візуальним рядом. Далі була перемога на міжнародному конкурсу піаністів “Franz Liszt” у Нідерландах, концертні тури Європою, Кореєю, Китаєм, Латинською Америкою, Австралією, навчання у США, багато мистецьких проектів і два роки викладання в Еквадорській консерваторії ім.Ференца Ліста. Так от, мій перший рік в Еквадорі був бурхливим, насиченим подіями, подорожами, розвагами. Я побачила джунглі, Амазонку, дивовижний тваринний світ, Тихий океан. І так захопилася цією круговертю, що навіть стала менше займатися за роялем. А на другий рік відчула, що мені це набридло, що чогось у моєму житті бракує. Тоді й згадала про свою давню мрію – робити концерти, в яких була б не просто сольна фортепіанна музика, а із залученням інших видів мистецтв. І дійшла висновку, що найкраще цим зайнятися у моїм ріднім місті, де так багато талановитих і творчо мислячих молодих людей, охочих приєднатися до мене.

Отже, я полишила спокійне, насиджене місце і приїхала додому. Спочатку було важкувато: без стабільної роботи, з одними ідеями, які колись, можливо, будуть втілені в життя. Зараз я вже бачу певний результат. Залучила до проекту багато цікавих людей. І найближчий концерт – це лише перший із серії концертів, над якими ми разом працюємо. Зі світлинами мені допомагає Богдан Козачук – талановитий ужгородський режисер. Ми з ним плануємо і надалі співпрацювати. До наступного етапу залучимо молоду мукачівську художницю, яка малює на піску. Є й інші задуми, які я волію поки що залишити в таємниці. До першої програми увійшла світла, романтична музика, нічого складного і суперсучасного не гратиму. Щодо подальших планів, то вони у мене просто наполеонівські: як мінімум отримати Grammy, як максимум – Oscar!”

Отже, 17 листопада, о 18.30 в Закарпатській обласній філармонії відбудеться перший концерт АНЖЕЛІКИ ФУКС у рамках її проекту “VISUAL MUSIC, CONNECTING ARTS”. Поєднання візуального мистецтва і музики: яскраве слайд-шоу та кращі твори Рахманінова, Шопена, Баха, Ліста та українського композитора початку 20 століття Віктора Косенка.

 Таїсія Грись


Про Захід