Словак намагався вивезти з України 249 старовинних листівок

Опубліковано:

19 серпня, на митному посту “Ужгород” під час здійснення митного контролю в громадянина Словаччини виявлені не задекларовані 249 поштових листівок та фотокарток виготовлених в 1881, 1900-1945рр.

Громадянин Словаччини виїжджав з України проте на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, транспортний засіб митники вивели із загального потоку “зеленого коридору” для проведення митного огляду  на оглядовий майданчик.

Іноземець заявляв, що переміщує через митний кордон України виключно особисті речі та заперечив наявність у нього будь-яких товарів в обсягах, що підлягають обов'язковому письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами та підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо вивезення з митної території України.

Варто зазначити, що  відповідний дозвіл Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України потрібен на  тиражовану друковану графіку (репродукції, літографії, естампи, плакати, постери, афіші, календарі, листівки, конверти і т. п.), фотоальбоми і фотопродукція сувенірного призначення і т. п., Твори друку, видані до 1945 року, згідно з п.7 переліку сувенірних виробів, предметів культурного і ужиткового призначення серійного і масового виробництва, на вивезення  (тимчасове вивезення) яких дозвіл Державної служби контролю не потрібен, затвердженого наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22.04.2002 року № 258.

Відтак іноземець порушив встановлений порядок проходження спрощеного митного контролю, тобто переміщував через митний кордон України, обравши формою проходження митного контролю проходження (проїзд) через “зелений коридор” товари, на переміщення яких через митний кордон України необхідно спеціальний дозвіл.
Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 471 Митного кодексу України.

Складено протокол про порушення митних правил, а листівки – вилучено.

ДФС у Закарпатській області

Про Захід