Зроблено на Закарпатті: крафтові сувеніри від майстерні «Figli»

Опубліковано:

Минулоріч, лише за офіційною статистикою, на Закарпаття завітали більше мільйона туристів. Цьогоріч їх, очікувано, приїхало ще більше, і кожен із них хотів би привезти звідси додому щось цікаве і смачне на згадку. При цьому ринок сувенірів на Закарпатті явно залишає бажати кращого. Саме це надихнуло ужгородку Ольгу Генову заснувати майстерню крафтових сувенірів “Figli”, котра пропонує справжні закарпатські подарунки зі справжнім закарпатським колоритом.

“Ідея створити “Figli” прийшла до мене півтора роки тому, – розповідає Ольга. – Спершу були розмови у компанії друзів, фіґлі, які народжувалися після того, як хтось вкотре скаржився, що не знає, які сувеніри порадити купити друзям, котрі приїхали в гості. Ну справді: магнітики у нас примітивні, торт “Ужгород” – дорогий, і далеко з ним не поїдеш, чаї, які продають на сувенірних розкладках – не заварюються, і таких прикладів можна навести чимало. Мене ця ідея дуже зачепила, бо я бачила, як це можна зробити по-іншому. Ми з чоловіком дуже багато подорожуємо, і часто бачимо в Європі цікаві крамнички сувенірів, хенд-мейду з місцевим колоритом. У нас теж є дуже багато талановитих майстрів, але сувенірів з місцевим колоритом – мало. Мені здалося, що саме на цьому потрібно зробити акцент. Так і з'явилися “Figli” – подарунки, наскрізь просякнуті закарпатською автентикою”.

Тут буде варто, мабуть, додати, що Олі Геновій не вперше вдається створити оригінальний і успішний продукт, бо до цього її вже кілька років усі знали, як дівчину, котра разом зі своєю бабусею заснувала бренд “Sunny Granny”, шиючи напрочуд красиві декоративні подушечки. Та нині вона сама зізнається: з усього, що вона перепробувала, намагаючись знайти справу свого життя, “Figli” наразі їй подобаються найбільше. Не розповідаючи майже нікому про те, що задумала, Оля півтора роки працювала з графічними дизайнерами та художниками, розробляючи дизайн етикеток, листівок, коробок, чашок. Шукала виробників меду, леквару, трав'яного чаю, відбирала зразки, пробувала, які кращі. Протягом декількох місяців разом з професійним бартендером та засновницею однієї з ужгородських кав'ярень Іриною Хільченко, створювала унікальні кавові купажі.  По всій Україні шукала надійних друкарів для виготовлення усієї декоративної продукції.

“Багато людей  допомагали мені із візуальним втіленням задуманого: графічний дизайнер Маша Добржанська розробила айдентику, фірмовий стиль, логотип, переважну більшість ілюстрацій та дизайну до продукції, Олена Довженко працювала над дизайном етикеток та підготовувала їх до друку, художниця Наталія Тарнай створила чудову ілюстрацію “Гори”, яку можна побачити на кружці та листівці, а майстриня-художниця Людмила Ковтюк розписувала вручну кружки та кавові чашечки з блюдцями закарпатськими словами. Я їм дуже вдячна за співпрацю і розуміння! А ще чоловік дуже допомагав: придумував фіґлярські тексти до наборів із сувенірами, ідеї підказував, і я це дуже ціную.

Для мене дуже важливо, аби сувеніри врешті вийшли дуже якісними і виглядали стильно. Дуже тішуся, що зараз туристи можуть забрати частинку колоритного і смачного Закарпаття з собою”, – сміється Оля.

То що ж такого незвичного у тих коробках із Оліними сувенірами? Наразі наборів на вибір є шість. “Кавова мить” – це набір для затишного кавування, у ньому є пачка кави унікального купажу, чашечка з блюдцем, розписані вручну, а ще домашнє медове печиво.

Про каву цю варто сказати окремо. Із Закарпаття, де хорошу каву, як відомо, люблять усі, сувенірної кави, на диво, взагалі привезти не можна. “Figli” же пропонують три купажі: “Кава для дівочок” – ароматна, як шоколадний трюфель, “Теревені з цімбором” – з фруктовою ноткою, а “Бадьорий Тибі-бачі” – класична міцна кава з ароматом чорного шоколаду. Тибі-бачі, до речі, персонаж реальний, спогад з Оліного дитинства, коли вона з друзями бігала по меблевій фабриці позаду її будинку, а за дітворою бігав тамтешній сторож – завжди енергійний і дуже працьовитий дідок Тибі-бачі.

Другий сувенірний набір називається “Гуцульська панацея”. У ньому є теплі плетені і дуже стильні шкарпетки, кружка із зображенням найвищих карпатських вершин, ложечка, трав'яний карпатський чай, мед і леквар (варення – для тих, хто не розуміє). Ну, тобто, все, що може знадобитися гуцулу і туристу, який багато гуляв горами, а тепер хоче зігрітися і підкріпитися чимось смачненьким.

Третій набір – “Закарпатський енергетик” – містить усе, що додає сил кожному закарпатцю: кава (у цьому випадку, звісно, “Бадьорий Тибі-бачі”), боржавський чай, мед, леквар і ложечка, аби усе це можна було скуштувати і десь дорогою додому. Четвертий набір, який називається “Фіном кухня”, складається з легендарної угорської “Ерош Пішти”, цілющого карпатського меду, солодкого леквару, двох ложечок, а для краси і натхнення приготувати з цього щось смачненьке – ще й лялька-мотанка. П'ятий набір – для тих, хто любить духмяні трав'яні чаї, бо всередині гарної сувенірної коробки є цілих три види карпатського чаю. А от шостий набір “Я люблю кавіль”, як видно з назви, призначений виключно для кавоманів. У ньому зібрані усі три види унікальних купажів, розроблених спеціально для майстерні “Figli”. Додатково у кожному сувенірному наборі можна знайти одну з шести фіґлярських листівок та вкладку з фіґлярським текстом про значення і призначення кожного продукту.

Власне, окрім сувенірних наборів, окремо можна придбати всі шість видів чаїв (“Боржавський”, “Транскарпатія”, “Трави з полонини”, “Духмяні трави”, “Йончі-чай” та “Ведмежа торба”), три види кави (“Бадьорий Тибі-бачі”, “Теревені з цібором” та “Кавіль для дівочок”), двавиди горнятка з домашнім печивом та шість видів листівок.  Ольга Генова це зробила спеціально для того, аби кожен гість Закарпаття міг собі дозволити придбати щось цікаве з її майстерні. Так, жартівлива листівка коштує 15 гривень, упаковка трав'яного чаю – 35, а кружка із зображенням гірських вершин з пачкою домашнього медового печива всередині – 125. Ціна наборів починається від 200 гривень, найдорожчий же коштує 360.

“Я сама не очікувала, що все піде так добре. Перший стенд із продукцією майстерні виставила у магазині “Йой” в Ужгороді, а вже наступного дня звідти подзвонили і сказали: “Ну що, неси ще своєї кави, бо туристи зайшли і все розкупили”. Я не можу передати тих емоцій, які тоді пережила! Це був такий сильний емоційний поштовх! Мене тоді навіть не те порадувало, що все купили, а те, що моя робота комусь сподобалася, що це справді комусь потрібне, – ділиться враженнями Ольга. – Нині продукцію від “Figli” можна придбати в чотирьох закладах Ужгорода, у кав'ярні санаторію “Квітка Полонина”, у туристичній садибі в Лумшорах, а зараз ще домовляємося про одну точку у Сваляві. Також її можна замовити на сторінці у соцмережі “Facebook”, скоро наша сторінка з'явиться і в інших соцмережах, готуємося запустити і сайт. Поки що сувеніри краще продаються на стендах, ніж в інтернеті. Це пов'язано з тим, що просування в інтернеті потребує багато часу і вміння, а я з цим не надто “дружу”. До того ж, коли тримаєш ці сувеніри в руках, бачиш їх на власні очі, то важче стриматися, аби не купити”.

Оля каже, що туристи, коли бачать її фіґлярські набори, неодмінно цікавляться: а що таке “леквар”, “лачо”, “Унгвар”, з чим їдять “Ерош Пішту”? І її тішить, що навіть якщо вони не куплять її сувенірів, то все одно дізнаються більше про Закарпаття. Сувеніри від “Figli” підходять людям дуже різного віку, бо ж і молодь, і літні люди п'ють каву і чай, їдять мед і варення, розуміють жарти. Зараз Оля думає над тим, аби розширити лінію сувенірів, можливо з'явиться набір для діток. А ще виношує чимало планів на майбутнє, серед яких і різдвяні набори з листівками, і окремі лінійки сувенірів до весняного періоду цвітіння сакур.

Тетяна ЛІТЕРАТІ, “Про Захід”

Про Захід