Податок на нерухоме майно: нюанси

Опубліковано:

Сьогодні, 17 серпня 2017 року, для платників податків-фізичних осіб міста Львова та Львівської області було проведено семінар фахівцями Головного управління ДФС у Львівській області. “До участі в семінарі у зв'язку з багаточисельними зверненнями громадян, які отримали повідомлення-рішення на сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а також щодо особливостей сплати транспортного податку, були запрошені усі бажаючі” – зазначив відкриваючи семінар заступник начальника Головного управління ДФС у Львівській області Володимир Скиба, інформує прес-служба ГУ ДФС у Львівській області.

Свідому громадянську позицію проявили лише три десятки осіб, які задали велику кількість запитань та отримали на них відповіді, за що були дуже вдячні.

Слід нагадати, що податок на нерухоме майно запроваджено декілька років тому, та є місцевим податком.

Традиційно податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки сплачується за попередній рік, кошти надходять у місцеві бюджети і дають змогу органам місцевого самоврядування використовувати їх для потреб громади – на благоустрій.

Відповідно до норм Податкового кодексу України ставка податку змінюється, пільгова площа, що не підпадає під оподаткування, зменшилася, оподатковується і нежитлова нерухомість (н-д, склади, господарські (допоміжні) приміщення — сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, котельні тощо).

У 2015 році законодавчо було дозволено місцевим органам влади визначати ставки податків (від 0 до 2%), встановлювати пільги та збільшувати пільгові квадратні метри.

У 2016 році збільшувати пільгові квадратні метри не передбачено, тому у 2017-му при обчисленні податків застосовувалися лише пільгові метри, визначені законодавством.

Відповіді на запитання присутніх надавали фахівці управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Львівській області Василь Задорожний, Юрій Каспрук та Ігор Мочерад. Пропонуємо до вашої уваги відповіді на окремі з них:

Яка площа квартири/квартир, будинку/будинків, квартир та будинків підлягає оподаткуванню, в тому числі їх часток, а також об'єктів нежитлової нерухомості, тобто що є базою оподаткування податком на нерухоме майно?

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

База оподаткування об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Який розмір податку для нерухомого майна, розташованого у місті Львові?

У місті Львові ставки податку на нерухомість встановлені ухвалою міської ради від 14.07.2011 № 664 “Про затвердження Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки”, із змінами та доповненнями, для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством України на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування. У 2016 році мінімальна зарплата становила 1378 грн.

Так, ставка податку для об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб, встановлена у розмірі:

– для квартири/квартир – 0,5 відсотка мінімальної заробітної плати;

– для житлового будинку/будинків – 1 відсоток мінімальної заробітної плати;

– для об'єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюється в залежності від зони розташування цих об'єктів нерухомості.

Тому, за 2016 рік податок з 1 кв. м для квартир складає 6,89 грн., для житлового будинку – 13,78 грн.

Які пільги із сплати податку на нерухоме майно?

База оподаткування об'єкта/об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Наприклад, якщо у фізичної особи у власності є квартира у місті Львові загальною площею103 кв. м, то оподаткуванню підлягає різниця 43 кв. м (103 – 60). Сума податку за 2016 рік складе 296,27 грн.

Який розмір податку для нерухомого майна у різних населених пунктах Львівської області?

У 2016 році ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлювалися за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості у розмірі, що не перевищував трьох відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування, тобто не більше, ніж 41,34 грн. за кв. м.

Про що найчастіше запитували учасники семінару?

Найчастіше виникає запитання щодо визначення платників податку в разі перебування об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб.

Так, якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом.

Якщо об'єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

У разі якщо повідомлення-рішення щодо сплати чи коригування суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, отримано, чи не отримано, у разі отримання податкового повідомлення-рішення всіма співвласниками квартири/будинку, яка/який перебуває у спільній сумісній власності (частки не визначені) Головне управління ДФС у Львівській області, розмістило на суб-сайті територіальних органів ДФС у Львівській області взірці заяв платників до контролюючого органу, які громадяни можуть роздрукувати за посиланням http://lv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/306661.html та завітати до фіскальних органів за місцем реєстрації з оригіналами та копіями документів на право власності, паспортом та ідентифікаційним номером.

Контролюючий орган на підставі заяви розрахує суму податку на нерухоме майно та надішле податкове повідомлення – рішення.

Якщо платнику податку надійшло податкове повідомлення – рішення про сплату податку на нерухоме майно, однак ним виявлено розбіжності і він не погоджується із сумою податку, такий платник податку може звернутися до контролюючого органу із заявою про проведення звірки.

Заяви подаються платниками податку як особисто контролюючому органу, так і поштовим відправленням.

Коли слід сплатити податок на нерухоме майно?

Податок сплачується за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків.

Наприклад: якщо фізична особа отримала повідомлення-рішення 15 серпня 2017 року, податок необхідно сплатити не пізніше 15 жовтня 2017 року.

Які транспортні засоби підлягають оподаткуванню транспортним податком?

Транспортним податком обкладаються легкові автомобілі, не старше п'яти років включно вартістю 375 мінімальних заробітних плат, тобто 1200000 гривень і більше.

Вартість машин, за які слід платити податок на 2017 рік визначає Міністерство економічного розвитку і торгівлі, виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму двигуна, типу палива.

У 2017 році до уваги не беруться тип коробки передач та пробіг легкового автомобіля.

Ставка податку залишилася незмінною – 25000 грн. за календарний рік за кожний такий автомобіль.

 

Про Захід