Безоплатна правова допомога на Тернопільщині: результати

Опубліковано:

Днями за участі партнерів, представників громадськості та місцевих засобів масової інформації відбулася публічна презентація результатів діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області та Кременецького, Тернопільського, Чортківського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги за І півріччя 2017 року. Захід пройшов у приміщенні Регіонального центру.

Директор Регіонального центру Ірина Хондогійвідмітила зростання кількості звернень клієнтів з кожним наступним роком. З початку діяльності центрів послугами безплатної вторинної та первинної правової допомоги громадяни скористались у 28 050 випадках. А вже у І півріччі 2017 року клієнтами Регіонального та місцевих центрів Тернопільщини стало 10 293 особи.

Щодо статистичних показників роботи Регіонального центру, Ірина Хондогій проінформувала, що у І півріччі 2017 року Регіональним центром видано 934 доручення для надання безоплатної правової допомоги.

Також присутні ознайомилися з показниками роботи місцевих центрів. За період з 1 січня по 30 червня 2017 року місцевими центрами з надання БВПД у Тернопільській області, в тому числі бюро правової допомоги, що є їх відокремленими структурними підрозділами, було зареєстровано 9 359 звернень клієнтів, із них:

• 7 643 особам було надано первинну правову допомогу;

• 1716 осіб звернулись із заявами про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В результаті розгляду письмових заяв про надання БВПД, було прийнято рішення про надання БВПД по 1695 зверненнях та надано 1402 доручень адвокатам та 331 штатним юристам центрів (представництво клієнта в суді або оформлення процесуальних документів).

Отже, 1695 осіб, які потребували представництва своїх інтересів у суді, та не мали достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, отримали допомогу кваліфікованого – адвоката чи юриста – який надає свої послуги безоплатно для клієнта. Лише по 8 письмових зверненнях було надано відмову у наданні БВПД.

Очільниця Регіонального центру підкреслила, що головним досягненням системи є вирішення питання доступності безоплатної правової допомоги через оперативне реагування на потреби людей: це –утворення мережі дистанційних та мобільних консультаційних пунктів.

У І півріччі 2017 року місцевими центрами організовано роботу 345 мобільних та дистанційних консультаційних пунктів доступу, куди за правовою допомогою звернулось 1 220 громадян.

Віталій Сольський, менеджер з якості Регіонального центру, відмітив успішну практику адвокатів. У І півріччі цього року завдяки адвокатам за дорученнями, виданими Регіональним центром:

• винесено 9 виправдувальних вироків;

• у 16 випадках в результаті розгляду клопотання слідчого, прокурора про обрання затриманій особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, внаслідок дій адвоката (апеляційної скарги сторони захисту) судом обрано більш м’який запобіжний захід;

• закрито 3 провадження за реабілітуючи ми підставами;

• у 4 випадках зміннено правову кваліфікацію злочину;

• у 2 випадках зменшено кількість епізодів обвинувачення;

• 58 випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням (ст. 75, 104 КК);

• 98 випадків призначення найменш суворого з передбачених статтею особливої частини Кримінального кодексу України альтернативних покарань, більш м’якого покарання, ніж передбачено санкцією статті (ст. 69 КК) або мінімального строку (розміру) покарання.

Віталій Сольський наголосив, що на сьогодні визначеними пріоритетами розвитку системи безоплатної правової допомоги є саме якість надання безоплатної вторинної правової допомоги, професійність надавачів та інтереси клієнтів.

Із доповідями виступили директори місцевих центрів Тернопільщини. Юрій Гордєєв, директор Тернопільського місцевого центру згадав про Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та зазначив, що зросла кількість звернень клієнтів. За результатами розгляду звернень на безоплатну вторинну правову допомогу видано вже у І півріччі 201 року 783 доручення адвокатам та 105 наказів штатним представникам.Внаслідок чого зріс рейтинг місцевого центру до 8-го місця по Україні за кількістю звернень.

Найбільше турбують наших земляків питання соціального забезпечення, спадкового, сімейного та земельного права.

Директор Кременецького місцевого центру Валентина Вербицькавідмітила, що зусиллями працівників центру розвинута мережа партнерів, налагоджена співпраця з органами місцевого самоврядування, територіальними громадами, з державними установами, з громадськими організаціями, зокрема, «Учасники АТО «Борці за справедливість», «Спілка учасників АТО Кременецького району», Зборівським відокремленим відділенням ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України», «Штаб національного спротиву Збаразького району», «Воїни АТО Лановецького району», УАТО в Збаразькому районі «Побратими Тернопілля», та поділилась досвідом виїзних прийомів громадян у складі «мобільного соціального офісу». Крім того, відмічено активну роботу фахівців центру як «фронт-офісу» в частині надання послуг з державної реєстрації громадських формувань. У цьому півріччі громадянам надано 40 консультацій з питань здійснення державної реєстрації та проведено 23 реєстраційних дії.

Марія Гамбаль, директор Чортківського місцевого центру, відзначила співпрацю з Благодійною Службою Милосердя “Карітас”, розпочату зі спільного проекту щодо створення центру для людей похилого віку. Чортківський місцевий центр налагодив тісну співпрацю з громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Тернопіль. З координатором громадської приймальні, головою ГО “Гельсінська ініціатива-ХХІ” Олександром Степаненко, підписано меморандум про співпрацю, проводяться спільні заходи щодо надання безоплатної правової допомоги вразливим верствам населення, особливо учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам.

На завершення Ірина Хондогій підкреслила, що сьогодні реалізовується ідея щодо подальшого розвитку системи, яка продовжує вдосконалюватися, прагнучи найкраще відповідати сучасним викликам та висловила вдячність адвокатам та партнерам системи безоплатної правової допомоги Тернопільщини.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.

Про Захід