В УжНУ стартувала міжнародна Літня школа з програмування

Опубліковано:

У п'ятницю, 11 серпня, на базі факультету інформаційних технологій Ужгородського національного університету розпочалася Літня школа з програмування. Навчання і змагання найкращих айтішників вже вдруге поспіль проводяться в Ужгороді, однак уперше мають міжнародний статус, адже цьогоріч до команд з України приєдналися і програмісти Ягелонського університету (Краків, Польща). Міжнародний статус школи підтверджується і географією країн, які представляють лектори Школи.

До УжНУ з'їхалися найобдарованіші молоді програмісти – переможці та призери всеукраїнських та міжнародних олімпіад. До 19 серпня вони разом навчатимуться і змагатимуться: спочатку учасники Школи слухають лекції, а опісля настає практична частина, де треба розв'язувати підготовлені організаторами задачі.

Відкриваючи Школу програмування, ректор УжНУ Володимир Смоланка привітав її учасників в Ужгороді: “Я дуже радий бачити в нашому університеті стільки розумних, найкращих у своїй сфері молодих людей. Ви – наше майбутнє, незабаром вам належить формувати обличчя України. Впевнений, що ви дістанете величезне задоволення від перебування в Ужгороді. Вітаю вас, ваших наставників та вчителів і бажаю, щоб вам працювалося плідно, із задоволенням”.

А проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи, доктор фізико-математичних наук Ігор Король додав: “Якщо Закарпаття славиться як туристичний центр, то Ужгородський національний університет завдяки таким заходам, як Школа програмування, стає інтелектуальним центром не лише області, а й України”.

Загалом до Ужгорода приїхало більше сотні студентів із двох десятків найпотужніших університетів України. Це і КНУ ім. Т.Шевченка, і Київський політехнічний інститут, і Київський університет імені Бориса Грінченка, і Одеський національний політехнічний університет, і Одеський національний університет імені Мечникова, і Національний університет “Львівська політехніка”, і Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, і ЛНУ ім.І.Франка, і Національний лісотехнічний університет України, і Український католицький університет, і Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, і Харківський національний університет ім. Каразіна, і Харківський національний університет імені Семена Кузнеця, і Тернопільський національний технічний університет ім. Пулюя, і вже згаданий Ягелонський університет. Також представлені у школі команди Хустської гімназії-інтернату.

Організацією школи займався факультет інформаційних технологій УжНУ на чолі з деканом Ігорем Повханом. Ініціатора проведення школи – завідувача кафедри інформаційних управляючих систем та технологій Олександра Міцу – часто запрошують читати лекції і проводити тренінги на учнівських і студентських школах із програмування, олімпіадах і турнірах, тому в літній школі з програмування в Ужгороді вдалося врахувати досвід проведення таких заходів в інших регіонах.

Для студентів Літня школа з програмування – це можливість відвідувати лекції найкращих тренерів, навчитися краще розробляти алгоритми та складати програми, розвʼязувати цікаві авторські задачі та стати найкращими фахівцями з програмування. А викладачі зможуть в Ужгороді налагодити контакти з колегами з усієї Європи і ділитися знаннями з найбільш обдарованими студентами.

Цього року лекції та змагання проходитимуть у двох лігах.

У першій лізі лекторами будуть Василь Білецький (тема лекції “Персистентні структури даних”), Роман Білий та Віталій Герасимів (“Декартові дерева”), Павел Іржавський (“Рядкові алгоритми”), Матвій Асландуков (“Швидке перетворення Фур'є”), Роман Рубаненко та Євген Задорожній (“Теорія чисел”), Тарас Савіцький (“Потоки”).

У другій лізі з лекціями виступлять Сергій Оришич (“Динамічне програмування”), Валентин Мельник (“Нестандартні задачі”), Андрій Мостовий (“Теорія ймовірності”), Павло Чемерис (“Хешування та префікс-функція”), В'ячеслав Очеретний (“Дерево відрізків”), Кирил Михайлов (“Пароутворення”).

Інформаційно-виданичий центр УжНУ

Про Захід