Полякам дозволили шукати на Волині своїх солдатів Першої світової

Опубліковано:
Експерти Польського Інституту Національної Пам'яті візьмуть участь у пошуках в Костюхнівці на Волині могил солдатів І Бригади Легіонів.
 
Це важливий і позитивний сигнал для історичного діалогу з Україною, оцінює ІНП, повідомляє Rp.pl.

Роботи в Костюхнівці, у яких з суботи візьмуть участь фахівці Бюро пошуків та ідентифікації ПІНП, організовує одна з українських археологічних фірм спільно з харцерами з Лодзької Хоругви Союзу польських харцерів. 

У червні 2017 року українські археологи, які запросили до пошуків експертів ІНП, отримали дозвіл Міністерства культури України на роботу на Волині, в тому числі в Костюхнівці, де у липні 1916 року точилися надзвичайно жорстокі бої росіян та поляків.

— Це дуже важлива подія. Дозвіл українського Міністерства культури на археологічні роботи у місцях, де розташовані могили поляків, є дуже позитивним сигналом для провадження подальшого відкритого історичного діалогу з Україною, — підкреслила Анна Шельонг, віце-директор Бюро пошуків та ідентифікації ІНП.

З огляду на цьогорічні труднощі, пов'язані з пошуком ІНП місць поховань поляків в Україні а також жертв Волинської трагедії, та аби уникнути ймовірних непорозумінь щодо процедур, ІНП поінформував зокрема Міністерство культури України про запрошення польських експертів до участі в роботах.

— У випадку знахідки могил легіонерів подальші роботи згідно з українським законодавством будуть призупинені, аби отримати дозвіл на ексгумацію останків, — запевнила Шельонг.

Пошукові роботи в Україні, зокрема польських жертв періоду Другої світової війни, які проводять спеціалісти ІНП, були призупинені українською стороною наприкінці квітня. Приводом був інцидент в Грушевичах на Підкарпатті, де дійшло до демонтажу пам'ятника Української повстанської армії.

Для харцерів Лодзької Хоругви Союзу польських харцерів могили І Бригади Легіонів в Костюхнівці є одним з найголовніших місць служби на Україні. Їхню працю фінансують за рахунок програми міністра культури та національної спадщини РП — “Місця національної пам'яті за кордоном”.

На фото С. НАУМУКА: Кладовище польських легіонерів поблизу Костюхнівки.

Про Захід