Національний банк визнав: ціни зростають швидше, ніж очікувалось

Опубліковано:

У червні зростання цін на м'ясо, молоко, овочі та фрукти перевищувало очікування Національного банку, але до кінця літа ситуація зміниться. Національний банк визнав: ціни зростають швидше, ніж очікувалось.

У червні показник інфляції (15,6%) виявився вищим за прогноз Національного банку через більш різке подорожчання сирих продуктів харчування.

Регулятор офіційно пояснив, що за останній місяць ціни на м'ясо та молоко зросли через вищі світові ціни та значні обсяги експорту цих продуктів.

Овочі та фрукти також подорожчали більше, ніж розраховував Нацбанк. Це сталося через часткову  втрату врожаю та зміну методології розрахунку інфляції. За результатами липня регулятор очікує дефляцію (зниження зростання цін – ред.) і поступового повернення показника зростання цін до прогнозованого рівня.

Найближчим часом інфляційні тренди визначатимуть в основному так звані “сирі товари”, тобто товари овочевої групи. Вони додаватимуть інфляційний імпульс у загальний індекс споживчих цін.

В липні ціни на цю групу товарів знизилися. Наприклад, за оперативним даним Держслужби статистики, з 10-го по 31-е липня капуста подешевшала на 44,2%, морква – на 22,6%, картопля – на 17,1%. Така тенденція продовжиться до початку осені.

В свою чергу вплив обмінного курсу на споживчу інфляцію буде менш значним, ніж раніше.

З урахуванням тотального ослаблення курсу долара на міжнародному ринку, гривня має хороші шанси торгувати в діапазоні 26-27 грн до долара до кінця цього року і, можливо, й далі.

 
Олександр Вальчишен, керівник аналітичного відділуфінансової групи ICU
 
Про Захід