Закарпатські лісівники підсумували роботу за 6 місяців

Опубліковано:

В Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства під головуванням очільника управління Валерія Мурги проведена розширена колегія управління. Під час засідання розглянуто підсумки господарсько-фінансової діяльності лісогосподарських підприємств за 6 місяців роботи держлісгоспів краю у 2017 році.

З інформацією про підсумки господарсько-фінансової діяльності лісогосподарських підприємств за вищезазначений період виступили заступники начальника управління та начальники відділів за напрямками діяльності.

“Лісівники Закарпаття завершили І півріччя 2017 року на високому професійному рівні. Ми маємо пишатися тою роботою, яка була зроблена. Так, цього року нами було запроваджено ряд ініціатив, які суттєво покращили показники діяльності галузі. Мова йде про динаміку зменшення обсягів рубок, зменшення пожеж у лісах, завдяки чіткому виконанню службових обов'язків працівниками лісової охорони, які стоять на варті лісу цілодобово. У той же час ми впевнено крокуємо до розбудови туристичних об'єктів державних лісових масивах, де туристи мають змогу відпочивати. Так за останній час лісівниками області побудовано 191 місце для відпочинку та 38 місць рекреації, які мають високий попит у туристів та краян” – повідомив начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга.

Лісова економіка та сплата податків

З доповіддю про стан розрахункової дисципліни доповіла начальник відділу бухобліку, економіки, фінансів та звітності Тетяна Гетманенко:

“Економічні показники говорять самі за себе: за І півріччя підприємствами управління сплачено до бюджетів усіх рівнів 135,3 мільйона гривень податків, зборів та обов'язкових платежів, що на 10,8 мільйона гривень більше, ніж за відповідний період минулого року. До державного бюджету сплачено майже 100 мільйонів гривень, до місцевого – 35 мільйонів гривень. Крім податків підприємства за звітний період сплачено 29,6 мільйона гривень єдиного соціального внеску, що на 6,3 мільйона гривень більше, ніж того року”.

На Закарпатті УДАРНЕ лісовідновлення

Про результати лісовідновлення та догляд за культурами доповів начальник відділу лісового та мисливського господарства Ігор Орос:                                                                              

“У теперішніх ринкових умовах, як і в попередні часи, основним завданням лісогосподарського підприємства є поліпшення водорегулюючих, ґрунтозахисних, рекреаційних та інших корисних властивостей лісів, створення у високопродуктивних лісів з господарсько цінних деревних і чагарникових порід для підвищення лісистості держави, зменшення загрози деградації земель, збереження біологічного різноманіття лісів, зростання частки продукції лісового господарства у внутрішньому валовому продукті, забезпечення соціальної захищеності працівників лісового господарства. Упродовж 2017 року працівниками лісових господарств у рамках акції “Майбутнє лісу у твоїх руках” висаджено понад 10 мільйонів саджанців стандартного садивного матеріалу. Для забезпечення необхідною кількістю садивного матеріалу в області функціонують 45 постійних розсадників загальною площею 42 га., а також ряд тимчасових розсадників. Висаджені навесні саджанці добре ростуть завдяки сприятливим погодним умовам. За даними інвентаризації лісів приживлюваність у цьому році буде вищою рівня минулих років. Однак у гірських районах через заморозки та несприятливі погодні умови буде зроблена повнорна лісопосадка ялини та ялиці.  У низинних районах збережуться і успішно продовжать зростання 87-90% первинних посадок. Найбільший обсяг робіт по лісовідновленню зроблено в ДП “Брустурянське ЛМГ”, ДП “Рахівське ЛДГ” ДП “Міжгірське ЛГ”, ДП “Ясінянське ЛМГ”. На землях, що вийшли з сільськогосподарського користування, найбільше нових лісів створили лісівники ДП “Верхньогірське ЛГ” (89 гектарів) та ДП “Тячівське ЛГ” (52 гектарів)”.

У лісах Закарпаття діє посилений контроль

Про стан охорони лісу від пожеж доповів перший заступник-головний лісничий управління Ігор Коцур:

 “Відповідно до виробничо-фінансових планів підприємств Закарпатського ОУЛМГ на поточний рік, за рахунок коштів, отриманих від господарської діяльності в лісових масивах протягом І-го півріччя облаштовано 71,4 км. Мінералізованих смуг, проведено догляд за мінсмугами та протипожежними розривами в обсязі майже 134 км, на площі 3,2 га. проведено обрізку гілля до 2-х метрів від землі (в ДП “Ужгородське ЛГ”), проводилась робота з благоутрою зелених зон, облаштовувались місця для відпочинку. Працівниками державної лісової охорони на час надзвичайної пожежної безпеки цілодобово здійснюється патрулювання лісових масивів, 137 позапланових доріг у лісфонд перекриті шлагбаумами та встановлено 235 аншлагів та інформаційно-агітаційних панно на протипожежну тематику. Окрім того, працівниками держлісохорони регулярно проводиться роз'яснювальна робота серед населення і туристів. 501 рейд проведено лісівниками з метою виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісових масивах та притягнуто до адмінвідповідальності 65 порушників, сума накладених штрафів склала понад 6,5 тис. грн. Проте, попри проведені заходи, з початку пожежонебезпечного періоду в лісах виникло 4 лісові пожежі на площі 2,75 га”. 

Підсумовуючи засідання колегії, начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга подякував колективам за успішну працю, загострив увагу на головних завданнях, які потрібно вирішити в другому півріччі. Валерій Іванович подякував за роботу І-ого півріччя й акцентував увагу директорів на посиленні боротьби з браконьєрами в лісах та охорону лісу від пожеж і забезпеченню закладів соціальної сфери дровами до осінньо-зимового періоду.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід