Рятувальники, поліцейські та журналісти попереджали нещасні випадки на воді (Фото)

Опубліковано:

2-го серпня представники управління ДСНС області спільно з ГУ НП та журналістами провели своєрідний тур по місцях масового відпочинку людей на воді у Мукачівському та Берегівському районах.

Першим об'єктом їхньої уваги стали “Клиновецькі озера”, що в с. Клиновець Мукачівського району. Саме тут 14 липня стався трагічний випадок. Під час купання у водоймі потонув 17-річний юнак.

Уже, перебуваючи безпосередньо на місці, представники ДСНС, нацполіції та мас-медійники помітили, що по периметру всього озера розміщені застережні таблички “Купатися заборонено”, а також рятувальні кола.

Сам власник  фермерського господарства “Фазан” Петро Варга розповів, що його об'єкт займається сільськогосподарською діяльністю та риборозведенням. Штучна водойма має нерівне дно та заглибини, а також в такому вигляді як вона є, не може бути об'єктом відпочинку людей на воді.

Разом з тим, відпочивальники та мешканці навколишніх сіл нехтують всіма заборонами й продовжують купатися в озері.

Задля безпечного відпочинку людей, власник уже організував чергування на вихідних громадського рятувальника. Останній пройшов відповідну підготовку та володіє навиками порятунку людей на воді.

Наступним у списку об'єктів, який може послужити прикладом для  всіх інших, стала база відпочинку “Бумеранг”, що в с. Дийда Берегівського району. Вона одночасно може прийняти 1,5-2 тисячі відпочиваючих.

Даний об'єкт є паспортизований та відповідає всім вимогам щодо забезпечення безпеки людей під час відпочинку на воді. Тут чергують п'ятеро кваліфікованих рятувальників, наявні плавзасоби та  інші засоби порятунку людей на воді.

Як розповіли в адміністрації екокурорту, безпека клієнтів є пріоритетним напрямком у їхній роботі. Рятувальники слідкують за відпочивальниками з рятувальних постів, і будь-якої миті готові прийти на допомогу. Також проводять профілактичну роботу з окремою категорією людей, поведінка яких викликає у них підозру. 

Третім у списку – стихійне місце відпочинку людей на р. Боржава, що в с. Нижні Ремети Берегівського району. Тут, як уже раніше повідомлялося, 29 липня тонула 12-річна  місцева мешканка. На щастя, все обійшлося: випадкові свідки події витягли дівчинку з води  та повернули її до життя.

На облюбованому стихійному пляжі й цього разу людно. На запитання: “Чи чули вони про випадок з  малолітньою дівчинкою?”  Відпочиваючі відповіли “так, чули”. Але відразу зауважили, що в селі не має іншого, облаштованого місця відпочинку для людей на воді, тому рятуються від спеки саме тут. Проте всі в один голос запевняють, що вони добре вміють плавати  та дотримуються правил безпеки біля водойм.

Працівники ДСНС ще раз нагадали відпочиваюльника про правила, яких необхідно дотримуватися під час перебування біля водойм та застерегли, що їх нехтування може призвести до трагедій.

Загалом, як повідомив керівник закарпатських рятувальників Роман Гудак: “З початку року в області вже зареєстровано 20 загиблих людей на водних об'єктах, з них 10 випадків трапилося впродовж липня 2017 року”. Найбільш поширеною причиною трагічних випадків є людська безпечність та нехтування правилами поведінки людей на воді. В умовах спекотної погоди, яка зараз панує по всій Закарпатській області, громадянам слід бути особливо уважними з вибором місця відпочинку людей біля води, слідкувати за своїми малолітніми дітьми та суворо дотримуватися заходів особистої безпеки.

У ДСНС України у Закарпатській області

Про Захід