ВВП зріс на 2.5% – економіку підтримує внутрішній споживчий попит

Опубліковано:

Зростання ВВП у другому кварталі склало 2,5%.

Незважаючи на негативний вплив від розриву економічних зв'язків з Донбасом, а також падіння сільськогосподарського виробництва через пізній початок збиральної кампанії і зниження врожайності зернових, темп росту економіки не змінився у порівнянні з першим кварталом цього року.

Економіку підтримує внутрішній інвестиційний і споживчий попит, який відновлюється більш швидкими темпами, ніж ми очікували. Зокрема, ріст будівельних робіт на 25% р/р у першому півріччі вказує на активну інвестиційну діяльність, в той час як поступове відновлення роздрібного товарообігу (+7,3% р/р) разом з ростом споживчих настроїв свідчать про зростаюче споживання домогосподарств.

Відновлення інвестиційної активності відбувається на тлі поліпшення фінансових результатів підприємств та очікувань бізнесу щодо перспектив економіки. Крім того, підприємства відзначають позитивні зрушення в інвестиційному кліматі. Так, індекс інвестиційної привабливості, який розраховує Європейська бізнес-асоціація досяг найвищої позначки за останні шість років. Позитивну роль у збільшенні інвестицій відіграє держава: збільшились капітальні видатки бюджету, в тому числі за рахунок “дорожнього експерименту”, який надає місцевим органам влади більше коштів на ремонт доріг.

Споживання зростає повільнішими темпами, ніж інвестиції, але його вплив на ВВП є більш потужним через велику частку споживання в економіці (68% порівняно з 15%, які займають інвестиції).

За останніми опитуваннями українці більш оптимістично дивляться на перспективи економіки і більш схильні збільшувати витрати на споживання. Для цього вони мають більше ресурсів – приватні підприємства поступово підвищують зарплати, а в державному секторі зіграло свою позитивну роль збільшення мінімальної зарплати в два рази з початку цього року.

Зважаючи на ці тенденції, ми очікуємо зростання економіки в цьому році на 2,2% і прискорення до 3,3% у 2018 році за рахунок подальшого пожвавлення інвестиційного та особливо споживчого попиту напередодні виборчого року. До того ж в наступному році вже не буде відчуватись негативний вплив від розриву економічних зв'язків з Донбасом, який сповільнив зростання економіки в цьому році.

Олена Білан, головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital

VoxConnector, для “Про Заходу”

Про Захід