Закарпатські депутати просять центральну владу сформувати нарешті цивілізований ринок вживаних автівок

Опубліковано:

Це в свою чергу зніме труднощі при перетині кордону українцями на таких автомобілях кожні 5 днів.

У ході третього пленарного засідання сьомої сесії обласні обранці прийняли звернення, адресоване Президенту України Петру Порошенку,  Голові Верховної Ради Андрію Парубію та Прем'єр-міністру Володимиру Гройсману щодо необхідності внесення змін до чинного законодавства в частині формування цивілізованого ринку вживаних автомобілів в Україні.

У документі сказано: “Впродовж останніх п'яти років Закарпатська обласна рада неодноразово зверталася до центральних органів державної влади з проханням на законодавчому рівні вирішити питання із забезпечення доступності легкових автомобілів з іноземною реєстрацією, яке є вкрай актуальним для нашої прикордонної області. Адже це дасть можливість сформувати цивілізований ринок вживаних авто іноземного виробництва в Україні та зніме труднощі при перетині кордону українцями на таких автомобілях кожні 5 днів.

Зволікання з прийняттям відповідних змін до законодавства призводить до ускладнення ситуації та зростання соціальної напруги: поблизу міжнародних автомобільних пунктів пропуску відбуваються акції протесту, мітингувальники – власники автомобілів з іноземними номерами перекривають рух транспорту на автомагістралях. У зв'язку з цим утворюються величезні черги на кордонах, що створює незручності та викликає невдоволення гостей і туристів, а також негативно позначається на міжнародному іміджі  України.

З огляду на викладене вважаємо недопустимим прийняття законопроекту (№4932 від 08.07.2016), який  передбачає подвійне підвищення розмірів чинних ставок єдиного збору. Крім того, суперечливою пропозицією є встановлення єдиного збору для легкових автомобілів залежно від терміну їх перебування в Україні. Це викличе додаткову хвилю соціального невдоволення.

Натомість повну підтримку і схвалення викликають положення, передбачені законопроектами №№ 5561 і 5562 щодо внесення змін до Податкового кодексу України, Закону України “Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів”, які покликані вдосконалити чинне законодавство, привести його у відповідність до європейського, з урахуванням соціально-економічних потреб суспільства.

Прийняття цих законопроектів безперечно сприятиме виконанню вимог Указу Президента України № 146/2017 “Про заходи, пов'язані із запровадженням Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України”.

У зв'язку із зазначеним, депутатський корпус Закарпатської обласної ради просить невідкладно прийняти законопроекти: про внесення змін до Закону України “Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів” щодо формування цивілізованого ринку вживаних автомобілів (№ 5561); про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо формування цивілізованого ринку вживаних автомобілів (№ 5562)”, – зазначено у зверненні.

Контроль за виконанням цього рішення покладено на профільну постійну комісію обласної ради питань розвитку бізнесу, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій, яку очолює Андрій Андріїв.

Прес-служба Закарпатської облради

 

Про Захід