До річниці народження Ласла Балли

Опубліковано:

 

Закарпатці пам'ятають особистість і вшановують світлу пам'ять Ласла Балли

23 липня виповнилося б 90 років від дня народження видатного угорськомовного поета, прозаїка, перекладача, журналіста, громадсько-культурного діяча Закарпаття Ласла Карловича Балли. На жаль, уже сім років його немає серед нас. Але з плином часу його постать на горизонті нашої духовності залишається такою ж яскравою, самобутньою.

Він залишив багатющу творчу спадщину. Це кілька десятків поетичних збірок, прозових книг, низка драматичних творів угорською мовою. Його підручники з літератури для шкіл з угорського мовою навчання витримали не одне перевидання.

Автор численних газетних, журнальних публікацій, нарисів, публіцистичних статей, в яких стверджуються найкращі моральні цінності людини. Як багаторічний редактор газети “Карпаті ігаз со” – доклав багато зусиль для виховання плеяди талановитих письменників, журналістів.

Неоціненний внесок Ласла Балли у взаємозбагачення української та угорської літератур. Він блискуче здійснив переклад “Кобзаря” Тараса Шевченка угорською мовою, ввів у контекст угорської літератури вибрані поезії Івана Франка, Лесі Українки, прози Василя Стефаника, Леся Мартовича. Твори практично всіх українських письменників Закарпаття на високому рівні представив угорському читачеві. Всього 152 українські поети різних часів і епох завдяки Ласлові Баллі зазвучали мовою Петефі. Тож він заслужено став лауреатом премії ім.І.Франка.

У ці дні на могилу Ласла Балли приходять вдячні закарпатці. Зокрема, вчора його світлій пам'яті вклонилися заступник начальника управління культури Закарпатської ОДА Ілдико Молнар, невістка Ласла Балли – письменниця Єва Берніцкі, заступник головного редактора “Карпаті ігаз со” Шандор Горват, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Густі й інші колеги та шанувальники видатного краянина.

Мар'яна Нейметі, член Національної спілки письменників України

 

Про Захід