В Ужгороді нагородили угорського дитячого хірурга Кіш Акоша

Опубліковано:





З таким клопотанням на адресу голови облради Володимира Чубірка звернулася головний лікар обласної дитячої лікарні , депутат обласної ради кількох скликань Єлізавета Біров. Починаючи з 2006 року, в нашу лікарню, зазначає Єлізавета Іванівна, двічі в році приїжджають спеціалісти з Угорщини, які надають консультативну допомогу при оперативних втручаннях у дітей. Серед них – провідний дитячий хірург Кіш Акоша, який зробив найбільше виїздів на Закарпаття, – інформує прес-служба Закарпатської облради.

За особистої його участі протягом цих років зроблено понад 250 оперативних втручань дітям Закарпаття при дуже складних вроджених вадах розвитку щелепно – лицьової ділянки черепа, грудної клітини, хребта, черевної порожнини та і т.д. Крім того, багато хворих дітей отримали консультації та рекомендації стосовно подальшого спостереження відповідно до європейських стандартів лікування.

У середу відбулася зустріч угорського лікаря Акоша Кіша з головою обласної ради Володимиром Чубірком. Участь в заході також взяли головний лікар обласної дитячої лікарні Єлизавета Біров, начальник управління охорони здоров'я ОДА Василь Скрип, керуючий справами виконавчого апарату ради Михайло Попович, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Янош Вішкі.
Насамперед Володимир Чубірко подякував лікарю за його натхнену працю, завдяки чому було збережено життя закарпатських діток.

“Ви допомагаєте нашим медикам наближати допомогу до європейських стандартів. Обмін досвідом дає можливість прискорити цей рух. Це приклад того, як на рівні контактів між лікарями нам вдається зробити багато благородних речей”, – зазначив керівник ради.

Також Володимир Чубріко вручив Акошу Кішу почесну грамоту обласної ради та цінний подарунок – годинник.

“Я дуже полюбив ваш край. Тут живуть люди з оптимістичним настроєм. І сьогоднішня нагорода – це відзнака в першу чергу не моєї роботи а тієї ідеї взаємодопомоги, яку прагну пропагувати”, – зазначив угорський лікар.

Володимир Чубірко також зауважив, що співпрацю можливо розширити – якщо є бажання угорської сторони. Тим більше, що нам потрібен досвід західних партнерів в ході реформування медичної галузі.

Акош Кіш повідомив, що ініціюватиме на державному рівні в Угорщині більше уваги надавати дитячим лікувальним закладам нашого краю. Йдеться про налагодження контактів з рядом угорських та закарпатських дитячих лікарень. Лікар готовий мобілізувати угорських медиків, які готові безкоштовно надавати допомогу нашим діткам. Центром співпраці може стати обласні дитячі лікарні Закарпаття та Мішкольця.

Головний лікар обласної дитячої лікарні Єлизавета Біров зазначила, що співпраця з угорськими партнерами налагоджена на високому рівні, і переконана, що так буде і надалі. Так, за власної ініціативи та сприяння адміністрації лікарні, стажування на робочому місці в університетських клініках Будапешта, Пейча та Мішкольця пройшли хірурги, ортопеди та анестезіологи закладу.

“Найголовніше – робити все з любов'ю. Тоді і успіхи, і визнання самі прийдуть – я в цьому переконана, – каже Єлизавета Біров і додає: -Кіш Акоша свою роботу виконує сумлінно і з душею, тому з ним працюється і легко, і цікаво”.


Про Захід