Закрита зустріч «маршрутників» з «GPSниками»: на підвищених тонах, але без результату

Опубліковано:





 Сьогодні, 4 листопада у малому залі Ужгородської міської ради відбулася зустріч представників перевізників та ПП “Автоимидж”, яке має встановлювати на міських маршрутках GPS-системи. Попередньо перевізники отримали для ознайомлення електронні примірники угод, які вони повинні підписати з ПП “Автоимидж”, а власне на зустрічі мало відбутися предметне обговорення умов договору. Проводив зустріч в.о. міського голови Ужгородської міської ради Віктор Щадей.

Як вже писав “Про Захід” на конкурсі пермогло підприємство ТзОВ “Ужконтроль”, але виконавчий комітет Ужгородської міської ради вирішив скасувати рішення конкурсного комітету та прийняв власну ухвалу, за якою ПП “Автоимидж” визнали надавачем послуг суб'єкта господарювання для виконання функцій організації та управління рухом автобусів на регулярних міських автобусних маршрутах загального користування з використанням “GPS-системи” суб'єкта господарювання. 

Питання представників перевізників переважно стосувалися термінів оплати послуг та штрафних санкцій. Зокрема, перевізники хочуть сплачувати за послуги по факту їх виконання, а не авансом до 20-го числа за сервіс, який буде наданий тільки у наступному місяці, як це зазначено в угоді. Після обговорення цього питання зійшлися на тому, що перевізники платитимуть до 20-го числа за поточний місяць.

Наступним пунктом обговорили штрафні санкції, які згідно угоди, повинні будуть сплатити ті перевізники, які порушуватимуть графіки встановлення обладнання. Своєю чергою представники ПП “Автоимидж” попросили все ж таки так організувати логістику, аби на маршрутки у визначений заздалегідь час можна було встановлювати обладнання. Зрештою зійшлися на тому, що штрафи сплачуватиме і ПП “Автоимидж”, якщо його працівники недотримуватимуться графіку.

Крім того, перевізники повідомили, що вони не можуть укладати угоду терміном на 5 років, як того хоче ПП “Автоимидж”, адже наступного року відбудеться конкурс на міські маршрутні перевезення, і кого з них відберуть, вони не знають.
Водночас громадська активістка Маріанна Собран, яка була присутня на зустрічі, попросила в.о міського голови Ужгородської міської ради Віктора Щадея відповісти на питання, чи уклало ПП “Автоимидж” відповідний договір з міською радою, і чи взагалі міська рада передбачена в угоді як третя сторона.
Віктор Щадей на запитання не відповів, натомість повідомив: “У нас своя закрита робоча зустріч, ми не проти, аби на ній були присутні сторонні, але мова зараз не про це. Подайте запит, ми дамо вам офіційну відповідь”.

Майже одразу по тому Віктор Щадей залишив зустріч, а між присутніми розгорнулася бурхлива дискусія. Так заступник міського голови Ярослав Шафарь, який також є головою конкурсного комітету, що визначала переможця конкурсу щодо права встановлення “GPS-системи” в Ужгороді, повідомив, що за умовами конкурсу має укладатися трьохстороння угода, і однією із сторін має бути саме міська влада, але у наданому для ознайомлення договорі − її немає.

“Як ви збираєтеся це вирішити? − Звернувся Ярослав Шафарь до представників ПП “Автоимидж”. − Якщо в угоді немає третьої сторони, то це просто бізнес. Тобто цієї зустрічі в міськраді взагалі не мало бути, бо з таким самим успіхом вона могла б проводитися в кафе. Тож по суті цієї зустрічі і не було”. Також Ярослав Шафарь відзначив, що він тут присутній як свідок. До того ж, як бізнесмен він би подібну угоду не уклав.

Один з представників перевізників зауважив, що ризиковано укладати угоду, якщо міська влада не фігурує в договорі. Бо ж немає гарантій, що після того, як прийде наступний міський голова, їх не змусять приставати на пропозицію від іншого підприємства, яке запропонує ще вигідніші умови з обслуговування GPS-системи. Тож доведеться наново встановлювати обладнання, і, відповідно, витрачати додаткові кошти. 

У кінці представники ПП “Автоимидж” продемонстрували присутнім ролик про облаштовані ними в Житомирі зупинки: безкоштовний Wi-Fi, електронні табло, сміттєві урни для роздільного сміття тощо. Однак саме в Житомирі фірма працює згідно угоди укладеної із комунальним підприємством міста, і перевізники розраховуються за надані послуги саме з КП.

У підсумку можна констатувати, що зустріч закінчилася без якогось конкретного результату. І чи захочуть після всіх цих перепитій підписувати угоди ужгородські перевізники − питання відкрите.

ЛАРИСА Романюк, Про Захід

 


Про Захід