Ужгородські і мюнхенські студенти підготували для компанії “Фішер-Мукачево” унікальну маркетингову стратегію

Опубліковано:

Ужгородський національний університет віднедавна співпрацює з новим партнером – Університетом прикладних наук Фрезеніуса (м. Мюнхен). Це найбільший приватний вищий навчальний заклад Німеччини, який має філіали у 8 німецьких містах та у Нью-Йорку, а також виші-партнери у Шанхаї та Сіднеї. Рамкова угода, підписана між вишами, відкриває для студентів з Ужгорода низку цікавих перспектив: від отримання двох дипломів одночасно до участі в спільних практичних дослідженнях. Перший із таких проектів, який сміливо можна назвати унікальним для Закарпаття (а може, навіть для всієї України), уже реалізувала німецько-українська команда студентів-економістів.

– Для нас важлива інтернаціоналізація навчання, – каже Дмитрій Попов, декан факультету економіки та медіа Університету Фрезеніуса. – Ми шукали партнера на Західній Україні і раді, що знайшли Ужгородський національний університет. На початку року ми підписали рамкову угоду про співпрацю. Але договір – це тільки шкаралупа. Угоду важливо наповнити життям, бо інакше вона залишається звичайним папірчиком. Я дуже радий, що у випадку з УжНУ співпраця вже дала перший чудовий результат. І сподіваюся, що це тільки старт, а попереду – тривала історія успішного партнерства.

Під чудовим результатом декан факультету економіки та медіа Університету Фрезеніуса має на увазі проект, який спільно реалізували студенти-економісти Ужгорода і Мюнхена. Вони декілька місяців працювали над розробкою маркетингової стратегії в кооперації з підприємством “Фішер-Мукачево”.

Ця українсько-австрійська компанія, яка базується на Закарпатті, є світовим лідером із виробництва гірських і бігових лиж, хокейних ключок та іншого спортивного інвентарю найвідоміших світових брендів. У сегменті лижної продукції “Фішер-Мукачево” є найбільшим виробником у Європі (і третім – у світі), а за кількістю продаж продукція фірми Fischer – на лідируючій позиції у світі. Компанія експортує 99 % своєї продукції. Скажімо, лижі, виготовлені на мукачівському заводі, купують у близько 50 країнах світу. Саме тому керівництво закарпатського підприємства зацікавлене в дослідженні тенденцій світових ринків і аналізі настроїв та вподобань європейських споживачів.  

Загалом студентський проект був структурований у три етапи. Спочатку відбулася зустріч у Мукачеві, де молоді дослідники ознайомилися з виробництвом і окреслили загальні риси проекту. Наступний етап – візит до Мюнхена і напрацювання конкретнішого плану стратегії в Університеті Фрезеніуса. І нарешті – завершальна стадія – презентація маркетингових пропозицій для компанії “Фішер-Мукачево”.

Інтернаціональна команда студентів сформулювала суть свого проекту так – маркетинг, орієнтований на захист навколишнього середовища. Молоді науковці сконцентрувалися на проблемі очищення довкілля від пластикового сміття. Ця тема надзвичайно актуальна не лише для Закарпаття, а й для всього світу, який на очищення від пластикового сміття тільки морів і океанів витрачає 13 мільярдів євро у рік.

На цю тему останніми роками в Європі і США тривають потужні медійні й просвітницькі кампанії. Як дослідили студенти, майже кожна друга німецька газета постійно пише про проблему пластикового забруднення. А відомі бренди вже почали використовувати перероблений пластик, виловлений із морів та океанів, у виробництві своїх продуктів. Так, фірма “Adidas” представила на ринку партію кросівок, виготовлених із використанням вторсировини, встановила на них значно вищу ціну, ніж на звичайне взуття, але дуже швидко розпродала всю серію. Так само успішно і значно дорожче продають футбольні форми, виготовлені з використанням переробленого пластику, легендарні клуби “Реал” (Мадрид) і “Баварія” (Мюнхен).

Для України такі випадки – ще дивина, але для цивілізованого світу – вже тенденція. Згідно з соціологічними опитуваннями, 20 мільйонів німців погоджуються купувати продукцію трошки дорожче, ніж звичайно, якщо знають, що її виробництво допомогло зберегти природу. Іншими словами – заможні європейці готові платити більше, знаючи, що завдяки цьому світ став чистішим.

Саме на цьому базуються пропозиції для компанії “Фішер-Мукачево”, яка, як вже згадувалося, майже всю свою продукцію експортує на європейський та американський ринки. Студенти запропонували підприємству очистити закарпатські річки від пластику і використовувати його у своєму виробництві. Це дозволило б “Фішеру” позиціонуватися “другом природи” і об'єднати навколо себе прогресивні генерації, активну молодь. Таким чином – сформувати імідж компанії, яка дбає про майбутнє, і отримати зростання продаж і додаткові прибутки в новому сегменті з умовною назвою “продукція, яка рятує світ”.

Василь Рябич, генеральний директор ТОВ “Фішер-Мукачево“, дуже зацікавився цією ідеєю: “Якщо б наша компанія могла використовувати вторсировину у виробництві аксесуарів чи спортивного знаряддя, це було б великим плюсом для нас. 30 % нашої продукції – аксесуари, пов'язані з лижами, тож, мабуть, саме в цьому сегменті виробництва можна використовувати перероблений пластик. Якщо нам це вдасться, це, однозначно, буде великим успіхом”.

Зацікавила компанію і пропозиція студентів випускати новий продукт – флайборд, спеціальне знаряддя для йоги і фітнес-вправ, ринок продажу якого в Європі останніми роками зростає надзвичайно стрімкими темпами. Флайборд виготовляють із деревини берези, тому дошка доволі важка – 6 кг. Якщо б для її виготовлення використовувати композитні матеріали, в тому числі пластик, вона стала б значно легшою.

– Я не сумніваюся, що ринок відреагував би на такий продукт із великим інтересом, – каже Василь Рябич. – Тому над цим проектом нам обов'язково треба працювати. Ми отримали від молодих дослідників чіткі обриси продукту. Його точних параметрів ми ще не знаємо, але ми поінформовані, які якості має мати флайборд. А ідея – це головне, все решта – справа техніків.

І нарешті, третя пропозиція у рамках проекту, спрямована на захист довкілля – висаджувати нові ліси. Цю ідею компанія одразу ж підтримала. Ба більше – Василь Рябич із проректором УжНУ Мирославою Лендьел досягли конкретної домовленості: вже у жовтні УжНУ і “Фішер-Мукачево” спільно висаджуватимуть перші плантації у Карпатах. 

– Мені було дуже цікаво брати участь у цьому проекті, бо хотів знати, про що думає сучасна молодь і чого нам чекати попереду. Ми всі разом змогли заглянути в майбутнє і я зрозумів, що молодь хоче жити в чистому світі. А “Фішер”, крім того, наполягає, що життя в чистому світі обов'язково має бути ще й активним. Я дуже задоволений процесом співпраці і зацікавлений у реалізації запропонованих студентами-дослідниками ідей, – резюмував Василь Рябич.

Проректор УжНУ з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел, яка відповідальна за міжнародну співпрацю університету, переконана, що партнерство з мюнхенським університетом буде успішним і в майбутньому.

– Перший наш спільний проект був проведений надзвичайно вдало, і це засвідчуємо не тільки ми та німецькі колеги, а й пан Василь Рябич. Утім, весь цей час працювали не тільки студенти: адміністративні працівники університетів постійно комунікували, розпочалася робота над програмою подвійних дипломів, узгодження навчальних планів. І ми сподіваємося, що взимку перші наші студенти вже зможуть поїхати на навчання до Німеччини. Крім того, у кооперації з Університетом прикладних наук Фрезеніуса ми зможемо взяти активну участь у різних міжнародних програмах Європейського Союзу. Зокрема – у міжнародній програмі обміну Еразмус+, у рамках якої вже маємо досвід успішної співпраці з багатьма європейськими вишами.

Ярослав Світлик, спеціально для “Про Заходу” 

Про Захід