У Берегові “роблять ставку” на дубові діброви

Опубліковано:

Головним і найефективнішим методом створення лісових культур є посадка сіянців і саджанців деревних і чагарникових порід на лісокультурну площу, які вирощують в лісових розсадниках. Відтак колискою лісу називають лісові розсадники, бо саме з них за допомогою лісівників “покрокує” тендітний садивний матеріал на відповідній  площі  лісів. Є такі й такі ясла й у ДП “Берегівське ЛГ”.

Провідний інженер з лісових культур Наталія Шойного розповідає:

“Розсадники неспроста називають лісової колискою – тут вирощують майбутні ліси. Розсадник – спеціальна земельна ділянка, призначена для вирощування садивного матеріалу, який в подальшому використають для лісорозведення і штучного лісовідновлення, озеленення міст, населених пунктів, створення захисних лісових насаджень і плодових садів. Певну частку саджанців лісівники Берегівщини передають у школи та заклади соціальної сфери, а більшу – використовують для заліснення площ, де раніше велася лісозаготівля. На території лісгоспу влаштовані один постійний лісовий розсадник загальною площею 2,2 га, та два тимчасові лісові розсадники, в яких вирощують понад 20 видів дерев і чагарників. Однак ставку лісівники Берегівщини роблять на вирощування дуба звичайного та скельного. Адже ці велетні ростуть не десятиліття, а століття, і через півтисячі років харизматичні дуби будуть так само прикрашати наші ліси, як і через 10 років після своєї посадки.

Щоб розсадники динамічно розвивалися, лісівники проводять комплекс заходів, серед яких – збільшення асортименту дерев і чагарників, дотримання технології вирощування посадкового матеріалу та впровадження нових сортів рослин. В лісових розсадниках  підприємства щорічно вирощується  біля  250 тис. шт. сіянців головних лісоутворюючих порід. На даний час лісгосп не тільки повністю забезпечений власним садивним матеріалом, а й має деякий його запас, що буде використовуватися для реалізації.  Окрім того, все це дозволяє створювати нові ліси та допомагати закладам соціальної сфери, які безкоштовно отримують саджанці від лісівників.  

Найбільший постійний лісовий розсадник створений лісівниками  на території Боржавського лісництва №1 та постійні лісові розсадники на території Боржавського лісництва №2 і Боржавського лісництва №3 та ЛМЛ “Нове Село” №1 та на території  ЛМЛ “Нове Село” №2.

“Тут  вирощують сіянці сосни звичайної, ялини європейської, дуба звичайного та дуба червоного, горіха грецького,ліщини великої (фундука), бука лісового та клена, ясена звичайного, каштану їстівного та липи дрібнолистої. На даний час лісівники провели у розсаднику догляд за молодим лісом аби саджанці виросли швидче та зміцнішали”, – добавила Наталія Шойного.

Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

Про Захід